Suriye Rejimi Heyeti Cenevre'ye Gelmedi

Cenevre’de Suriye muhalifleri ile rejim temsilcileri arasında yapılacak 8. toplantıya katılmak için muhalif güçlerin temsilcileri tek heyetle gelirken, Suriye rejim güçleri heyeti henüz gelmedi.

Suriye Rejimi Heyeti Cenevre'ye Gelmedi
Cenevre’deki görüşmelere biri Moskova yanlısı diğeri Kahire yanlısı iki muhalif grubun tek delege olarak katılacağı belirtildi. Başkanlığını Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar Caferi’nin yaptığı Suriye heyetinin henüz Cenevre’ye gelmediği, görüşmeye gelmeleri durumunda Çarşamba günü gelecekleri belirtildi.

Muhalif güçlerin Cenevre’ye giden heyetinin başkanı Nasr el Hariri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevini terk etmemesi halinde siyasi bir çözümün olmayacağını söyledi.



ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Starfield, Suriye muhalif heyeti ile görüştü. Suriyeli muhalif heyet öğleden sonra da BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüştü.

Hafta sonu Riyad’da toplantı yapan muhalif güçler, Cenevre görüşmelerine katılacak heyeti seçti. Toplantı sonunda yapılan açıklamada Suriye’de nihai bir çözümün olması için Beşar Esad’ın gitmesinin şart olduğu belirtildi. Tarafların bir birbirlerini suçlamalarına ve muhalif güçlerin siyasi çözüm için ön şart ileri sürmelerine rağmen BM’nin Suriye Temsilcisi De Mistura, bu rauntta gelişme sağlanması ve daha derin görüşmeler sağlanması konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Mistura’nın, bir BM güvenlik konseyi toplantısında rejim delegasyonunun Cenevre görüşmelerine katılımı konusunda bir teminat vermediğini söylediği kaydedildi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaptıkları telefon görüşmesinde Suriye’de siyasi çözüm için tek doğru yolun Cenevre toplantıları olduğu konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı.

Kaynak: İHA