Niğde'de 'Bilirkişi Kişi Sertifika' Töreni

Niğde Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanlığı tarafından "Bilirkişi Sertifika Töreni" düzenlendi.

Niğde Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleşen programda "Bilirkişi Temel Eğitim Kursunu" tamamlayan 96 kursiyere sertifikaları verildi.

Törende konuşan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen bilirkişilik kursunu tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını verdiklerini söyledi.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bilindiği gibi geçtiğimiz ağustos ayında bilirkişi yönetmeliğinde bir değişiklik oldu ve bilirkişi yapma konusunda bazı kriterler getirildi ve bu konuda bazı kurumlar yetkilendirildi. Şüphesiz ki bu düzenlemenin birçok yönden faydası vardır. Her şeyden önce bilirkişilerimizin daha bilime dayalı, daha tarafsız ve daha objektif raporlar düzenleyerek kararlar vermesi imkanını arttırmıştır. Mahkemelerimizin daha hızlı ve daha sağlıklı işlemesine yardımcı olacaktır. Bu şekilde adaletin daha hızlı, verimli çalışmasına, tecelli etmesine yardımcı olacaktır."

Niğde Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil ise Türkiye'de uzlaşmanın her geçen gün arttığını ve bununla beraber uzlaşmanın kriterlerinden bir tanesinin de bilirkişilik olduğunu belirtti.

Bekil "Bundan önce adliyelerde bilirkişilik yapacak kişilerin belli bir kriterleri yoktu.Ancak 3 Ağustos 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanan yürürlükle bilirkişilikte belli kriterler getirildi. Bu kriterlerin içerisindeki en önemli 2 maddeden bir tanesi 5 yıllık fiili mesleki deneyim ve bir tanesi de 24 saat 4 günden oluşan temel bilirkişilik eğitimi alma zorunluluğu getirildi. Artık 2018 yılından itibaren mahkemelerde bilirkişilik yapacak kişilerin bu iki kriteri yerine getirme zorunluluğu var." diye konuştu.

Törene, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Niğde Baro Başkanı Hüseyin Demirbilek, AK Parti İl Başkanı Mahmut Peşin, CHP İl Başkanı Erhan Adem ve ilgililer katıldı.

Kaynak: AA