KADEM'den Kılıçdaroğlu Hakkında Suç Duyurusu

KADEM Başkanı Yılmaz: 'Kemal Kılıçdaroğlu’nu kadın sorunlarını siyasete malzeme etmekten vazgeçip meşum sözleri dolayısıyla kamuoyundan özür dilemeye, topluma faydalı rasyonel siyaset yaparak kadın sorunlarına çözüm üretmeye davet ediyoruz'.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, kadınlara yönelik açıklamaları nedeniyle "Suçu ve suçluyu övmek, suç işlemeye tahrik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlarından cezalandırılması istemiyle suç duyurusunda bulundu.

KADEM üyeleri, "Kadına muhalif muhalefet istemiyoruz" yazılı pankartla çeşitli dövizler taşıyarak Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya geldi.

Burada grup adına basın açıklaması yapan KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü arefesinde Kılıçdaroğlu’nun şiddeti meşru sayan ifadelerini esefle izledikleini söyledi.

Ülke siyasetinde rol oynayan veya oynaması beklenen bir kişinin kadına yönelik şiddetle mücadeleyi teşvik etmesi beklenirken, ucuz politik gayeler güderek şiddeti meşrulaştıran sözler sarf etmesinin asla kabul edilemeyeceğini aktaran Yılmaz, Kılıçdaroğlu’nun, ifade özgürlüğü sınırlarını aşıp nefret ve ayrımcılık söylemine varan şiddet yüklü politik dil kullanmaktan yıllardır vazgeçmediğini anlattı.

Yılmaz, Kılıçdaroğlu'nun, Şubat 2015’de "İşsiz olan eşin karısını dövebileceğini" söyleyerek erkeği şiddete teşvik ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"2016 yılında da 'Kadınlardan korkan birisine erkek denemez' ifadeleriyle kadınları aciz gören zihniyetini gözler önüne sermişti. Biz bu dehşet ifadelerin etkisinden kurtulamamışken, dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı hakkında hiçbir ahlaki değer sisteminde karşılık bulmayan yakışıksız sözler sarf etmişti. 2017 yılının nihayetine geldiğimiz şu günlerde ise 'Ekonomik sorunları olan erkeğin hıncını eşinden alabileceğini' söyleyen Kılıçdaroğlu, şiddeti meşrulaştıran bu açıklamasıyla bir kez daha cehaletini ve samimiyetsizliğini ortaya koydu."

- "Cinsiyetçi politik dili reddediyoruz"

Değişen ve dönüşen Türkiye’de bu köhnemiş fikirlerin artık yeri olmadığını dile getiren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Ana muhalefet liderinin söylemlerini, savunduğunu iddia ettiği değerler doğrultusunda düzeltme zarureti artık ivedilik kazanmıştır. Şiddetin hiçbir gerekçesi, bahanesi, açıklaması olamaz. Evrensel değerleri, kadının insan haklarını hiçe sayarak, sadece siyasi üstünlük ve hamle kazanmak adına şiddeti meşru gören bu izansızlık hali, toplumsal şiddeti ve kutuplaşmayı körüklemektedir. Toplumsal ayrışmayı körükleyen her türlü söylemin üretilmesi ve yayılması toplumsal ve siyasal barış açısından oldukça tehlikelidir. Bu söylemler bizi bir arada tutan toplumsal zeminin kaybolmasına da neden olmaktadır. Bu düşünceyle KADEM olarak kadınlara yöneltilen cinsiyetçi politik dili reddediyoruz."

Yılmaz, Kılıçdaroğlu’nun kadın sorunlarını siyasete malzeme etmekten vazgeçmesini istediklerini belirterek, "Kılıçdaroğlu’nun meşum sözleri dolayısıyla kamuoyundan özür dilemeye, topluma faydalı rasyonel siyaset yaparak kadın sorunlarına çözüm üretmeye davet ediyoruz." dedi.

Açıklamanın ardından, Kılıçdaroğlu'nun "Suçu ve suçluyu övmek, suç işlemeye tahrik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlarından cezalandırılması istemiyle hazırlanan suç duyurusu dilekçesi, savcılığa sunuldu.
Kaynak: AA