Invest İn Istanbul, Dünya Yatırım Ajanslarına Örnek Oldu

Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin Dubai’de gerçekleşen genel kurulu ve Dünya Yatırım Konferansı’nda İSTKA’nın üyelere yaptığı Invest in Istanbul sunumu yoğun ilgi gördü İSTKA Genel Sekreteri Yavuz:'WAIPA tarafından iyi uygulama örneği seçilerek, katılımcılara ayrıntılı bir sunum yaptık'.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) yabancı yatırımcıların kamu kurumları nezdinde sekiz işlemi doğrudan yapabildikleri ofisi Invest in Istanbul, 130 ülkeden 170 yatırım ajansına iyi uygulama örneği oldu.

İSTKA açıklamasına göre, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut’un yeniden başkan seçildiği Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) Dubai’de gerçekleşen genel kurulu ve Dünya Yatırım Konferansı’nda İSTKA’nın üyelere yaptığı Invest in Istanbul sunumu yoğun ilgi gördü.

İSTKA’nın koordinatörlüğü ve İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası ile İstanbul Sanayi Odası’nın ortaklığıyla hayata geçen Invest in Istanbul'a başvuran bir yabancı yatırımcı; ikamet izni, çalışma izni, iş yeri tescili, vergi kaydı, SGK işlemleri, iş yeri açma ruhsatı, imar izni ve yapı ruhsatı işlemlerini tek elden yürütebiliyor. Invest in Istanbul'a Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı, İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, İstanbul Sosyal Güvenlik Müdürlüğü ile İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü de destek veriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, WAIPA tarafından iyi uygulama örneği seçilerek, katılımcılara ayrıntılı bir sunum yaptıklarını belirtti. Yavuz, "Katılımcılar modelimizi irdelemeye yönelik çok sayıda ayrıntılı soru sordu. Özellikle 8 işlemin yabancı yatırımcılar için kritik olanlar olduğu yorumları yapılarak, bunların asıl sorumlusu olan kurumların bir araya getirilmesine aracılık etmemiz dikkat çekti.” ifadelerini kullandı. Yavuz, Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı’nın modele verdiği destek ve uyumlu çalışmanın da ilgi gören noktalar arasında olduğunu dile getirdi.

WAIPA Genel Kurulu’nda oy kullandığını da bildiren Yavuz, başkanlığın bir kez daha Türkiye’ye gelmesinden dolayı mutlu olduklarını belirtti.
Kaynak: AA