'IKBY'de DEAŞ'ten Tutuklu 58 Çocuk Var'

IKBY Bağımsız İnsan Hakları Kurulu Başkanı Pıtros, terör örgütü DEAŞ üyesi oldukları gerekçesiyle şimdiye kadar 215 çocuğun yakalandığını ve halen 58'inin tutuklu olduğunu söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) terör örgütü DEAŞ üyesi oldukları gerekçesiyle toplamda 215 çocuğun yakalandığı ve halen 58'inin cezaevinde olduğu belirtildi.

IKBY Bağımsız İnsan Hakları Kurulu Başkanı Ziya Pıtros, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'a karşı 16 Ekim 2016 tarihinde başlatılan Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonları çerçevesinde güvenlik güçlerince örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle 215 çocuğun tutuklandığını ifade etti.

Pıtros, çeşitli cezaevlerinde tutulan çocuklarla birebir görüştüklerini belirterek, çocukların silah eğitimi aldıkları, kontrol noktalarında durdukları ve bombalı eylemlerde kullanılmak üzere eğitildikleri yönünde itiraflarda bulunduklarını kaydetti.

Mahkemeye çıkan ve hakkında somut herhangi bir suçun bulunmadığı tespit edilen çocukların büyük bir kısmının serbest bırakıldığını dile getiren Pıtros, "Cezaevinde şu anda DEAŞ'ten 58 çocuk tutuklu var. Durumlarını yakından takip etmek için her ay kendilerini ziyaret ediyoruz." dedi.

Çocukların çoğunlukta Musul vilayetinden olduğunu söyleyen Pıtros, "Musul veya Bağdat'a sevk edilmeyi isteyip istemediklerini sorduk ancak çocuklar burada kalmayı tercih ettiler. Çocuklar diğer hapishanelerde işkencelere maruz kalmaktan korkuyor." diye konuştu.

Kaynak: AA