Edirne'den Kısa Kısa

Edirne ve Nessabar belediyeleri arasında sürdürülen proje ile neler yapılacağı anlatıldı.

Edirne Sanayi ve Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen, "Tarihi ve Kültürel Mirasın Turizmle İlişkisi" isimli konferansa Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, programı nedeniyle katılamayınca Gürkan'ın mesajı video olarak gösterildi.

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, yürütülen projelerle Edirne ve proje ortakları Yambol ile Nessebar şehirlerin tarihi ve kültürel mirasının korunması ve tanıtılmasına yönelik kültürel, yatırım faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Faaliyetlerin gelecek yıl tamamlanacağını ifade eden Çakır, şunları kaydetti:

"Belediyemizin liderliğinde ve Nessebar Belediyesi ortaklığı ile sürdürmekte olduğumuz Edirne ve Nessebar’ın Tarihi, Kültürel ve Turistik Hazinelerinin Tanıtılması projesi kapsamında, Edirne’de tarihi ve turistik alanlara 8 adet iç mekan 8 adet dış mekan bilgilendirme kiosku temin edeceğiz. Web sitesi ve akıllı telefon uygulamaları da hazırlanacak. Kiosklarda ve akıllı telefon uygulamalarında bilgi olarak digital şehir haritası, tarihi ve turistik yerler ile ilgili bilgilendirmeler, oteller, yeme içme yerleri, şehirde düzenlenecek etkinliklere ait aylık takvim, minibüs güzergahları, taksi duraklarının yerleri ve telefonları yer alacak. Bu kiosklar şehrin görünen ve işlek yerlerine konularak turistlere Türkçe İngilizce ve Bulgarca olmak üzere 3 dilde hizmet vermesi sağlanacak. Örneğin otogara gelen ve şehir hakkında bilgisi olmayan bir turist aradığı yönlendirme bilgilerine günün hangi saatinde olursa olsun ulaşabilecek."

Proje kapsamında Edirne'nin ve Nessebar’ın tanıtımına katkı sağlamak için yaz festivali düzenleyeceklerini ifade eden Çakır, şöyle devam etti:

"Festivalde konserler, yöresel gösteriler yer alacak. Her iki şehirde düzenlenecek bu festivale bölgemizden katılım bekliyoruz. Ortak bir videoklip çekip, şehirlerimizi tanıtmak amacıyla Ulusal ve Uluslararası farklı etkinliklerde yayınlayacağız.

Edirne ve Nessebar’ın ortak özelliği UNESCO tarafından tanınacak düzeyde tarihi eserlere sahip olmaları. Edirne, Selimiye Camii ve Külliyesi ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali ile UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alırken, Nessebar ise, tarihi eski şehri olan yarımadası ile UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor. Şehirlerimizin doğal, kültürel ve tarihi miras altyapısından daha iyi faydalanılarak bölgemizin turistik cazibesinin artırılması amacıyla hazırladığımız bu proje kapsamında tarihi ve kültürel mirasın turizm ile ilişkisini değerlendireceğiz."

Konferansta ICOMOS Türkiye Onursal Üyesi Prof. Dr. Nevzat İlhan da konuşmacı olarak katıldı.

-Proje ürünleri sergilendi

Bahçeşehir Okulları, düşündüğünü hayata geçirebilen, yenilikçi, yaratıcı, üretken bireyler yetiştirmek için STEM eğitiminin öncülüğünü yaparak üretime ve yaratıcılığa etkisi olan tasarım boyutu ile öğrencilerin projelerini ürüne dönüştürme ortamı sundu.

Okuldan yapılan yazılı açıklamada, 2015-2016 eğitim-öğretim dönemi itibariyle de STEM eğitimi bütün Bahçeşehir Okulları kampüslerinde uygulanarak ilk ve orta öğretime değer katacak bir eğitim sistemi hayata geçirildi.

Özel Edirne Bahçeşehir İlkokulu STEM disiplininden yola çıkarak “Yeşil Dünyamız” temasına gönül veren öğrenciler “STEM JR” fuarını coşkuyla kutladı.

İlkokul öğrencileri fuarda geleceğin mühendis ve mimarları olarak tasarladıkları ve grup bilinci ile hazırladıkları barajlarını sergiledi.

Çok sayıda öğrenci ve velinin katıldığı STEM JR etkinliği Okul Müdürü Mahmut Boztürk’ün yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Projelerini ziyaretçilere sunmanın heyecanını yaşayan minik öğrenciler, kendilerine sorulan soruları ilgiyle cevaplayıp açıklamalarda bulundular.

Boztürk, düzenlenen STEM JR etkinliği ile Bahçeşehir Okulları olarak Türkiye’de STEM eğitimine öncülük etmeyi ve bu eğitimi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini, günümüzde 21. yüzyıl becerilerine sahip bireyler yetiştirmenin yolunun STEM eğitiminden geçtiğini belirtti.

Boztürk, başta sınıf öğretmenleri olmak üzere emeği geçen tüm öğretmenlere teşekkür etti.

Edirne Bahçeşehir Koleji Fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri, Yabancı Diller Bölümü öğretmenleri ile birlikte hazırlamış oldukları programda, öğretmenlerine, hazırladıkları sürpriz organizasyonlar ile teşekkür etti.

Okula geldikleri andan itibaren öğretmenlerini çeşitli sürprizlerle karşılayıp, planladıkları etkinliklerle, sürpriz videolar ve kendi hazırladıkları skeçlerle, verdikleri mini konser ve madalya töreni ile günü taçlandırdılar.

Kaynak: AA