Atık Pil Semineri Düzenlendi

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından "Atık Pillerin Diğer Atıklardan Ayrı Toplanması ve Bertaraf Edilmesi" konusunda seminer verildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından "Atık Pillerin Diğer Atıklardan Ayrı Toplanması ve Bertaraf Edilmesi" konusunda Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda seminer düzenlendi.

Seminerinin açılış konuşmasını yapan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak için çevreyi korumanın önemli olduğunu belirtti.

Gelişen teknolojiyle yaşamın kolaylaştığını ancak çevre kirliliğinin de arttığına işaret eden Bozkurt, "Çevre kirliliğine yol açan gerçeklerden bir tanesi de atık piller. Piller içerdikleri maddelerle doğaya bırakıldıklarında uzun süre yok olmadan kalırlar, topraktan yer altı sularına ve yetiştirdiğimiz bitkilere karışan zararlı maddelerle sağlığımızı tehdit eder." ifadelerini kullandı.

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Teknik Danışmanı Savaş Arna da pillerin çeşitleri, sınıflandırılması, kullanım alanları, atık pillerin çevreye verdiği zararlar ile bu zararların nasıl giderilebileceğine ilişkin sunum yaptı.

Teknolojik gelişmelerle pillerin kullanıldığı alanların gelecekte daha da artacağına işaret eden Arna, şunları kaydetti:

"Kullanım süresi dolan pillerin doğaya atılmasıyla içindeki ağır metallerin toprağa, suya karışarak, insan sağlığına ve doğaya zarar veriyor. Pillerin doğaya rastgele atılmasıyla içindeki pek çok ağır metal insan vücudunda birikimlere yol açıyor. Sıcaklığın pillerin baş düşmanı olduğunu ve cihaz çalışmasa dahi içindeki pillerin çıkarılması gerekiyor. Pillerin poşet içinde buzdolabında saklanması pillerin ömrünü arttırıyor. Özellikle kullandığınız cep telefonlarını sıcak yerde bırakmayınız. İçindeki pil ömrünü kısaltmış oluyorsunuz."

Kaynak: AA