'Türkiye Mezunları Sağlanan Burslar İçin Minnettar'

YTB'nin düzenlendiği 'Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması' kapsamında İstanbul'a gelen 'Türkiye mezunları', kendilerine sağlanan burslar için minnettar olduklarını belirtti Türkiye mezunu Somali Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdi:'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali ziyaretiyle ülkemize yardım elini uzatmasının ardından çok sayıda öğrenci, mühendislik, tıp ve tarım gibi birçok alanda lisans ve yüksek lisans eğitimi için Türkiye'ye geldi' 'Özellikle mühendislik alanı başta olmak üzere Türkiye'ye gelip burada okuyan herkes eğitim için Türkiye'nin en iyi yer olduğunu düşünüyor' Türkiye mezunu BMMYK Cox's Bazar Direktörü Wostey:'Şu ana kadar ne yaptıysam temelinde Türkiye'de aldığım eğitim var'.

ZUHAL DEMİRCİ - Cumhurbaşkanlığı himayesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) düzenlediği "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması" kapsamında İstanbul'a gelen "Türkiye mezunları", kendilerine sağlanan burslar için minnettar olduklarını dile getirdi.

YTB'nin Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul'da düzenlediği programa, dünyanın dört bir yanından gelen Türkiye mezunlarının yanı sıra üniversiteler, kamu kurumları ve iş örgütleri temsilcileri katıldı.

Programa katılan mezunlardan Somali Bayındırlık ve İskan Bakanı Sadık Abdullah Abdi, Türkiye'de aldığı eğitimden duyduğu memnuniyeti ve Türkiye'ye dair izlenimlerini AA muhabirine anlattı.

Abdi, 2003'ün kasım ayında yüksek lisans eğitimi için Türkiye'ye geldiğini belirterek, 2006'da yüksek lisans eğitimini ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladığını söyledi.

Dünyanın farklı yerlerinden gelen Türkiye mezunlarını bir araya getiren YTB'ye teşekkür eden Abdi, mezunların buluştuğu geniş kapsamlı organizasyona katılmaktan duyduğu memnuniyeti aktardı.

Abdi, "Özellikle mühendislik alanı başta olmak üzere Türkiye'ye gelip burada okuyan herkes eğitim için Türkiye'nin en iyi yer olduğunu düşünüyor." dedi.

Türkiye ve Somali arasındaki ilişkilere de değinen Abdi, iki ülke arasındaki ilişkilerin her zamankinden çok daha güçlü olduğunun altını çizdi.

Abdi, "Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın Somali ziyaretiyle ülkemize yardım elini uzatmasının ardından çok sayıda öğrenci mühendislik, tıp ve tarım gibi birçok alanda lisans ve yüksek lisans eğitimi için Türkiye'ye geldi." diye konuştu.

Binden fazla Somalili öğrencinin Türkiye'de eğitim aldığına dikkati çeken Abdi, "Somalili öğrenciler ABD ve Avrupa ile kıyasladığımızda bile dünyanın başka bir yerinde eğitim almak yerine en çok Türkiye'yi tercih ediyor." ifadesini kullandı.

Somalili Bakan Abdi, ülkesine verilen destek ve sergilenen iş birliği için Türk hükümeti ve halkına teşekkür etti.

Abdi, Ocak 2018'de Türkiye ve Somali arasında bakanlar seviyesinde düzenlenecek ortak toplantı nedeniyle tekrar Türkiye'ye geleceğini sözlerine ekledi.

- "Yaptığım işlerin temelinde Türkiye'de aldığım eğitim var"

Türkiye mezunu Nepal asıllı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Cox's Bazar Direktörü Shubhash Wostey de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin Uluslararası İlişkiler bölümünde eğitim almak için 1988'de Türkiye'ye geldiğini belirterek, 1996'da buradaki eğitimi tamamladığını anlattı.

Yaklaşık 23 yıldır BMMYK çatısı altında dünyanın birçok farklı bölgesinde görev yaptığını aktaran Wostey, 2017'nin haziran ayından bu yana Bangladeş'te Cox's Bazar Direktörü olarak görev yaptığını söyledi.

Wostey, Türkiye'ye karşı merakı ve sağlanan bursun oldukça cazip olması nedeniyle eğitim için Türkiye'yi seçtiğini dile getirdi.

Eğitiminin ardından Türkiye ile bağlantısını hiç koparmadığını belirten Wostey, şöyle devam etti:

"Gittiğim ülkelerde benimle aynı dönemde eğitim almış elçiliklerde çalışan arkadaşlarımla karşılaşıyorum. Hem iş hem özel ziyaretler için zaman zaman Türkiye'ye geliyorum. Türkiye ile bağımı hiç koparmadım.Şu ana kadar ne yaptıysam temelinde Türkiye'de aldığım eğitim var. Türkiye'de, hem üniversiteden hem de Türk halkından aldığım eğitimle oluşan hayat tecrübem profesyonel hayatımın belirlenmesinde çok etkili oldu."

Wostey, "Türkiye Burslusu" yabancı öğrencilerin aldıkları eğitim süresince hem Türkiye'yi tanıma hem de kendi ülkelerini Türk halkına tanıtarak kültürlerin kaynaşmasına katkı sağladıklarını ifade etti.

"Türkiye'de eğitim alan yabancı öğrenciler, eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye'de kalıp çalışabilir ya da kendi ülkelerine dönüp burada da çalışabilirler. Önemli olan iyi işler yapacakları herhangi bir yerde çalışmaları." diyen Wostey, Nepalli öğrencilerin Türkiye'ye gelerek burada eğitim almasını canı gönülden desteklediğini vurguladı.

Wostey, "İnşallah daha fazla Nepalli öğrenci Türkiye'ye gelecek ve burada eğitim alacak." dedi.

Türkiye'de gördüğü eğitimin kendisi için çok büyük anlam ifade ettiğini ve sağlanan burs için minnettar olduğunu söyleyen Wostey, "Türkiye Burslarının" sayısının daha da artırılması çağrısında bulundu.

Kaynak: AA