'Türkiye 216 Ülkeye Kimyevi Madde İhracatı Yapıyor'

İKMİB Başkanı Akyüz: 'Türkiye, ABD'den Rusya'ya, Çin'den Japonya'ya Burundi'den Cape Verde'ye, San Marino'dan Kiribati'ye kadar 216 ülkeye kimyevi madde ihracatı gerçekleştiriyor' 'Ocakekimde 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 15,60'lık artışla 13 milyar 338 milyon 739 bin dolarlık kimyevi madde ihracatı gerçekleştirdik. Yıl sonu hedefimiz 16 milyar dolar' 'Avrupa Birliği kalitesinde, Çin fiyatları ile ürün üretebiliyoruz. Markalaşmaya da artık ciddi önem veriyoruz' 'Kozmetik sektöründe ofismağaza desteklerinden faydalanarak İngiltere'de, Avrupa'da çok ciddi yapılanma içerisine giren ve mağaza açan Türk şirketleri var. Bu şirketler yakında yurt dışında yabancı firmaları satın alabilir'

UĞUR ASLANHAN - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, Türkiye'nin ABD'den Rusya'ya, San Marino'dan Kiribati'ye kadar 216 ülkeye kimyevi madde ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, "Ocak-ekimde 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 15,60'lık artışla 13 milyar 338 milyon 739 bin dolarlık kimyevi madde ihracatı gerçekleştirdik. Yıl sonu hedefimiz 16 milyar dolar." dedi.

Akyüz, boyasından ham maddesine, tekstilinden mobilyasına kadar kimyanın bütün sektörleri etkilediğini kaydederek, kırışıklığı önlemekten suyun temizlenmesine kadar kimyasalın her şeyde kullanıldığını bildirdi.

Başkan Akyüz, Türkiye'nin ABD'den Rusya'ya, Çin'den Japonya'ya Burundi'den Cape Verde'ye, San Marino'dan Kiribati'ye kadar 216 ülkeye kimyevi madde ihracatı gerçekleştirdiğini vurguladı.

Kimya sektörünün yılın 10 ayında ciddi ihracat artışı yaşadığını dile getiren Akyüz, ocak-ekim döneminde 2016'nın aynı periyoduna göre yüzde 15,60'lık artışla 13 milyar 338 milyon 739 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini aktardı. Akyüz, yıl sonu hedeflerinin 16 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Akyüz, yıl içinde aylık bazda geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek değer artışının yüzde 23,68 ile temmuzda yakalandığını, nisan ve haziranda kısmi de olsa düşüşler yaşandığını söyledi.

On aylık süreçte geçen yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 13,55'lik artışla 15 milyar 561 milyon ton kimyevi madde ihracatı gerçekleştirdikleri bilgisini veren Akyüz, miktar olarak en yüksek artışı yüzde 32,29 ile martta yakaladıklarını anlattı.

Akyüz, 10 ayda en yüksek ihracatın 848 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirildiğini kaydederek, onu 718 milyon dolarla Almanya'nın, 692 milyon dolarla ABD'nin, 690 milyon dolarla Irak'ın, 573 milyon dolarla Mısır'ın, 493 milyon dolarla İtalya'nın, 424 milyon dolarla İran'ın, 403 milyon dolarla da İspanya'nın takip ettiğini aktardı.

- "En yüksek gelir plastik ve mamüllerinden"

Akyüz, Türkiye'nin kimya sektöründe en yüksek ihracatı 4 milyar 350 milyon dolarla plastik ve mamülleri alanında yaptığını belirterek, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri alanında 3 milyar 67 milyon dolarlık, anorganik kimyasallarda 1 milyar 58 milyon dolar, kauçuk ve kauçuk eşyada 1 milyar 38 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini aktardı.

Miktar bazında 6,9 milyar tonla en yüksek ihracatın mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri alanında olduğu bilgisini veren Akyüz, onu 3,7 milyar tonla anorganik kimyasalların, 2 milyar tonla plastik ve mamüllerinin takip ettiğini anlattı.

Akyüz, en yüksek gelir elde edilen plastik ve mamüllerinde 2,3 dolarlık ihracat için 1,5 dolar ithalat yapıldığını, petrol ve mamülleri nedeniyle kimya sektörünün cari açık verdiğini, ancak enerji ithal eden Türkiye'de kimya sektörünün bu şekilde ele alınmasının doğru olmadığını bildirdi.

Katma değeri yüksek ürün ihracatı için çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Akyüz, şu anda kimya sektöründe kilogram başına düşen ihracat değerinin eczacılık ürünlerinde 13 dolar, kauçuk ve kauçuk ürünlerde 4,67 dolar, uçucu yağlarda 3,78 dolar olduğunu bildirdi.

- "Gelecek yıl ihracat hedefi 18 milyar dolar"

Akyüz, bu yılı 16 milyar dolar civarında bir ihracatla kapatacaklarını belirterek, gelecek yıl yüzde 15'lik artışla 18 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Bugünden sonra yüksek teknolojili ve katma değerli ürün gruplarına yöneleceklerini dile getiren Akyüz, bu konuda çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Türk Ticaret Merkezleri'nin yoğunlaştığı lokasyonlara odaklanacaklarını dile getiren Akyüz, Afrika'da yapılanmalarını hızlandırmak istediklerini, ABD'de, Kuzey Amerika'da, Uzak Doğu'da, Vietnam ve Kamboçya gibi pazarlarda daha da yoğunlaşmak istediklerini bildirdi.

Akyüz, "Avrupa Birliği kalitesinde, Çin fiyatları ile ürün üretebiliyoruz. Markalaşmaya da artık ciddi önem veriyoruz. Yurt dışı tanıtım çalışmalarını çok profesyonel yürütüyoruz. Uluslararası fuarlara çok yüksek sayıda firmalarla katılıp sektörümüzü tanıtıyoruz." diye konuştu.

- "Kozmetikte büyüme devam edecek"

Kozmetik sektörünün yıllardır yüzde 10 büyüdüğünü ancak son 3 yıldır bir düşüş yaşandığını belirten Akyüz, özellikle Irak'ta yaşanan sıkıntıların ihracatta istenilen artışın sağlanmasını engellediğini bildirdi.

Akyüz, kozmetik sektöründe ofis-mağaza desteklerinden faydalanarak İngiltere'de, Avrupa'da çok ciddi yapılanma içerisine giren ve mağaza açan Türk şirketlerin olduğunu kaydederek, "Bu şirketler yakında yurt dışında yabancı firmaları satın alabilir. Kozmetik sektörü hala büyüme içerisinde ve bu büyüme sürecek." dedi.

Türk firmaların birazcık büyüdükten sonra yurt dışından gelen alım taleplerine hemen cevap verdiğini dile getiren Akyüz, burada satışın hemen kabul edilmeyip biraz daha beklenilmesinde yarar olduğunu bildirdi.

Akyüz, "Kozmetik sektörünün yüzde 80'i küçük firma. Bunlar biraz daha büyürse ve birleşme yoluna giderse çok daha yüksek rakamlara satılabilir. Kişi başına tüketilen kozmetik ürün miktarı hala Avrupa'nın 5'te biri civarında. Burada gidilecek çok yol var hala." diye konuştu.
Kaynak: AA