'Gümrük Birliği Güncelleme Müzakereleri AB İle İlişkilere Katkı Sağlayabilir'

İKV Başkanı Zeytinoğlu: '(ABTürkiye) İki taraf arasında yeniden pozitif bir gündem oluşturulması için özellikle Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakereleri önemli bir katkı sağlayabilir'.

İSTANBUL – İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye için katılım öncesi fonlarda kesintiye gitmesini eleştirerek, iki taraf arasında yeniden pozitif bir gündem oluşturulması için özellikle Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin önemli bir katkı sağlayabileceğini belirtti.

İKV tarafından yapılan açıklamaya göre, Zeytinoğlu, İKV Brüksel Temsilciliğinde "Türkiye ve AB arasındaki Mülteci İşbirliği ve Türkiye'nin AB Katılım Süreci" konulu panelde konuşma yaptı.

Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü Türkiye Masası yetkilileri ve Avrupa Parlamentosu üyeleri ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefi doğrultusunda AB müzakerelerinin yeniden canlandırılması gerektiğini aktardı.

AB’nin Türkiye için katılım öncesi fonlarda kesintiye gitmesini eleştiren Zeytinoğlu, iki taraf arasında yeniden pozitif bir gündem oluşturulması için özellikle Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin önemli bir katkı sağlayabileceğini kaydetti.

Zeytinoğlu, İKV olarak gelecek dönemde Brüksel ve diğer AB başkentlerinde çeşitli faaliyetler düzenleyeceklerini ve Türkiye'nin AB'de hak ettiği yeri alması için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü belirtti.

- Brüksel'deki program 2 gün sürdü

AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Avrupa Komisyonu Türkiye Masası Şefi Patrick Paquet ve Avrupa Parlamento Üyesi Miltiadis Kyrkos'un gerçekleştirdiği program 2 gün sürdü.

Toplantıya Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi ve AB Dış İlişkiler Servisi gibi AB kurumları yetkililerinin yanı sıra düşünce kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve basın temsilcileri katıldı.

Program kapsamında gerçekleştirilen panelde, Türkiye ve AB'nin mülteci konusundaki iş birliğinin sorunlara rağmen sürdüğüne ve Türkiye'nin AB’ye katılım sürecinin tam üyelik hedefi doğrultusunda ilerlemesinin önemine işaret edildi.
Kaynak: AA