Anadolu Üniversitesi, Türk Dünyası Vakfı Genel Kurul Toplantısı'na Ev Sahipliği Yaptı

"Türk Dünyası Vakfı 2017 Yılı Seçimli Genel Kurul Toplantısı", Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın da katılım gösterdiği toplantı öncesinde Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi’nin projesi “ANA-DİL (Türkçe)” programının tanıtımı yapıldı. Program, Türk Dünyası Halk Dansları Topluluğu’nun dans gösterisi, Türk Dünyası Vakfı’nın faaliyetlerinden oluşan video gösterimi ve açılış konuşmalarıyla devam etti.

Anadolu Üniversitesi, Türk Dünyası Vakfı Genel Kurul Toplantısı'na Ev Sahipliği Yaptı
Toplantının açılış konuşmasını yapan Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı döneminden bu yana görev yapan ve şu anda da Türk Dünyası Vakfı çatısı altında çalışmalarıyla destek veren herkese teşekkürlerini iletti. Anadolu Üniversitesine ayrıca teşekkür etmek istediğini belirten Prof. Dr. Avcı, "Anadolu Üniversitesi gerek ajans gerekse vakıf çalışmalarında hep önde oldu. Bu yüzden kendilerine teşekkür ediyor ve bugünkü genel kurulumuzun da hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

"Anadolu Üniversitesi’nden ücretsiz dil öğrenme olanağı"

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, "ANA-DİL (Türkçe)" projesine ilişkin olarak katılımcılara bilgiler verdi. Rektör Gündoğan, "Türk Dünyası Vakfı’mızın amaç ve hedefleriyle de doğrudan ilgili olduğu için, üzerinde yaklaşık iki yıldır çalıştığımız ve emek harcadığımız ‘ANA-DİL’ projemizin heyecanını ve mutluluğunu bugün burada sizlerle paylaşmak istedik. Türkçemizi yabancılara öğretme konusunda maalesef bir eksikliğimiz var. Biz de üniversite olarak bu kapsamda neler yapabileceğimizi düşündük ve uzaktan dil öğreten bir program üzerinde çalıştık. Şu anda A1 ve A2 düzeyinde materyallerimiz tamamlandı ve birkaç ay içerisinde B1 düzeyini de bitirmiş olacağız. 2018 yılı için ise hedefimiz B2 düzeyini tamamlamak. Bütün bu seviyelerin tamamlanmasının ardından üniversitemiz, dört kurda başta yabancı uyruklu öğrencilerimiz olmak üzere herkese açık bir yabancı dil portalını hizmete sunmuş olacak. Sistemimiz, hem çevrim içi hem de çevrim dışı olarak çalışabilecek" diye konuştu.

Türkçe’nin son yıllarda yurt dışında ilgi gören bir dil haline geldiğine de değinen Rektör Gündoğan, bu kapsamda kendilerinden pek çok kişinin Türkçe öğrenme materyali istediğini belirtti.

"ANA-DİL (Türkçe)" sistemini ücretsiz olarak tüm dünyanın hizmetine sunacaklarını dile getiren Prof. Dr. Naci Gündoğan, hedeflerinde Arapça diline yönelik bir hazırlık olduğuna da değinerek, "Arapçanın, A1 kurunu tamamladık ve inşallah 2018 yılı içerisinde Arapça ve Osmanlıca olmak üzere iki dili daha sistemimize ekleyeceğiz. Böylelikle iki yıl içerisinde Türkçe, Arapça ve Osmanlıca alanında uzaktan dil öğrenme materyallerinin üretimini tamamlamış ve hizmete sunmuş olacağız. Üretimi tamamlanan materyallerimizi de sürekli geliştirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Anadolu Üniversitesi yurt dışındaki öğrencilerini ödüllendirdi"

Düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan Anadolu Üniversitesi, bu vesileyle toplantı sonrasında yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin fotoğraflarından oluşan serginin açılışını ve ödül törenini gerçekleştirdi. Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve Açıköğretim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Turgay Ünalan’ın yürütücülüğünü üstlendiği “Fotoğraf Yarışmasının Kültürel Değerlerin Paylaşımına Etkisi” başlıklı proje dahilinde ilk 3’e giren öğrencilere "Üstün Başarı Ödülü" takdim edildi. Almanya’dan Elif Özdoğan, Makedonya’dan Müşerref Kasım ve Vakkass Shtin dereceye giren isimler olurken, öğrenciler ödüllerini Prof. Dr. Nabi Avcı’nın elinden aldılar.

Son olarak Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi Uluslararası Fotoğraf Yarışması’na ilişkin görüşlerini şu şekilde dile getirdi;

"Bugün, Türk Dünyası Vakfı 2017 Yılı Seçimli Genel Kurul Toplantısı vesilesiyle fotoğraf yarışmamızın sonuçlarını huzurlarınızda açıklayalım istedik. Türk Dünyası Vakfı’mızın amaç ve hedeflerine de uygun bir yarışmaydı. Biliyorsunuz şu anda Açıköğretim Sistemi aracılığıyla yurt dışında 10 bine yakın öğrencimize eğitim-öğretim veriyoruz. Batı Avrupa, Balkanlar ve Amerika’dan sonra şimdi de Suudi Arabistan’da da başladık. Bu öğrencilerimizin üniversite aidiyetlerini ve Türk kültürüne bağlılıklarını ifade etmeleri kapsamında bir Türk kültürü fotoğraf yarışması düzenledik ve sonrasında 60’a yakın öğrencimizin çalışmalarının da yer aldığı bir sergi haline getirdik. Bu çalışmalar arasından belirlediğimiz 3 öğrencimizi de Üstün Başarı Ödülü’ne layık gördük. Öğrencilerimiz de ödüllerini almak üzere ülkelerinden gelerek bugün aramıza katıldılar. Bu vesileyle tüm öğrencilerimize katılmalarından dolayı çok teşekkür ederim."

Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Türk Dünyası Vakfı 2017 Yılı Seçimli Genel Kurul Toplantısı", sergi ve ödül töreninin ardından Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun müzik dinletisiyle son buldu.
Kaynak: İHA