AB Bakanlığından STK'lara 6 Milyon Avro Destek

TürkiyeAB Sivil Toplum Diyaloğu programı kapsamında 20182020 yılları arasında sivil toplum kuruluşlarına 6 milyon avro destek sağlanacak Hibe programı ile AB müzakere sürecinin tüm fasıl başlıklarıyla ilgili konularda, Türkiye ve AB'den sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa yürütecekleri projelerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu programının beşinci döneminde sivil toplum kuruluşlarına 6 milyon avro destek sağlanacak.

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamaya göre, AB Bakanlığı tarafından Türkiye ve AB sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla 2008 yılından beri AB Katılım Öncesi Yardım Aracı çerçevesinde yürütülmekte olan "Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğu" hibe programının beşinci dönemi için teklif çağrısı 20 Kasım 2017'de yayımlandı.

Açıklamada, "Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğu" programının beşinci döneminin 2018-2020 yılları arasında uygulanmasının öngörüldüğü belirtildi.

Açıklamada, toplam bütçesi 6 milyon avro olan hibe programı ile AB müzakere sürecinin tüm fasıl başlıklarıyla ilgili konularda, Türkiye ve AB'den sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa yürütecekleri projelerin geliştirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Türkiye'den dernekler, vakıflar, federasyonlar ve konfederasyonlar ile AB üyesi ülkelerden kar amacı gütmeyen kuruluşların ortaklaşa geliştirecekleri projelere, en az 60 bin, en fazla 200 bin avro hibe desteği sağlanacağı belirtilen açıklamada, hibe programı kapsamında şu üç öncelik alanının belirlendiği ifade edildi:

“Türkiye'den ve AB ülkelerinden STK'lar arasında yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde AB mevzuatı ve politikaları alanında uzun dönem iş birliğinin ve deneyim paylaşımının geliştirilmesi, Türkiye ve AB'de Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin önemi ve sağlayacağı katkılar hakkında kamuoyunda farkındalık yaratılması ve Türkiye'den sivil toplum kuruluşları ile AB'deki muadilleri arasında kurulan diyaloğun derinleştirilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi.”

Açıklamada, proje başvurularının 16 Şubat 2018 saat 17.00'ye kadar Merkezi Finans ve İhale Birimine yapılması gerektiği bildirildi.

Duyuruya ilişkin detaylı bilginin "www.ab.gov.tr" ve "www.mfib.gov.tr" adreslerinden temin edilebileceği kaydedildi.

- Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğu

AB Bakanlığı tarafından Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının AB ülkelerindeki muadilleriyle iş birliğini ve diyaloğunu artırmak amacıyla "Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğu" hibe programları uygulanıyor. 2008 yılından bu yana uygulamaya konulan sivil toplum diyaloğu programları çerçevesinde sivil toplum kuruluşları tarafından geliştirilen 350'nin üzerinde projeye 42,8 milyon avro hibe desteği verildi.

AB Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu programının 2008-2009 yıllarında uygulanan ilk döneminde belediyeler, üniversiteler, meslek örgütleri ve gençlik girişimleri tarafından yürütülen 119 projeye toplam 19,5 milyon avro hibe desteği verildi. Programın 2010-2012 yılları arasında uygulanan ikinci döneminde ise "Tarım ve Balıkçılık", "Kültür ve Sanat" ve "Mikro Hibe" bileşenleri altında uygulanan 97 projeye yaklaşık 5,3 milyon avro kaynak aktarıldı. 2014 yılında hayata geçirilen programın üçüncü döneminde ise "Siyasi Kriterler" ve "Medya" bileşenlerinde Türkiye'den ve AB'den sivil toplum ve medya kuruluşları tarafından geliştirilen 55 projeye yaklaşık 7 milyon avro hibe desteği sağlandı.

Programın Aralık 2017'de tamamlanacak olan dördüncü döneminde ise çevre, enerji, tüketicinin ve sağlığın korunması, adalet, özgürlük ve güvenlik gibi dokuz farklı politika alanında toplam 80 projeye yaklaşık 11 milyon avro hibe desteği verildi.

"Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğu" programının beşinci döneminin 2018-2020 yılları arasında 6 milyon avro bütçe ile AB müzakere sürecinin tüm fasıl başlıklarıyla ilgili konularda uygulanması öngörülüyor.

Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programları ile ilgili ayrıntılı bilgi Avrupa Birliği Bakanlığının (www.ab.gov.tr) ve Sivil Toplum Diyaloğu Programının (https://siviltoplumdiyalogu.org) internet sitelerinde yer alıyor.
Kaynak: AA