Ordu'da Fındık Fiyatı 9 Liraya Yükseldi

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan: 'Bugün itibarıyla tombul olarak nitelendirdiğimiz fındığın kilogram fiyatı 9 liraya yükseldi. Bu artışın gelecek haftalardan itibaren de sürmesini temenni ediyoruz'

Ordu'da sezon başından bu yana 8,50 liradan işlem gören 50 randımanlı kabuklu fındığın kilogram fiyatı 9 liraya yükseldi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklama, fındık fiyatındaki 50 kuruşluk artışın az da olsa sevindirici olduğunu söyledi.

Sezon başından bu yana fındık fiyatlarının bir türlü yükselmediğini belirten Soydan, "Bugün itibarıyla tombul olarak nitelendirdiğimiz fındığın kilogramı 9 liraya yükseldi. Bu artışın gelecek haftalardan itibaren de sürmesini temenni ediyoruz." dedi.

Soydan, serbest piyasada oluşan fiyatın üreticileri pek tatmin etmediğini dile getirerek, "Bundan dolayı üreticilerin ilk tercihi de Toprak Mahsulleri Ofisi oluyor. Serbest piyasada fiyatların 10 lira seviyelerine yükselmesi durumunda üreticinin tercihi yeniden tüccar ve manavlar olacaktır." diye konuştu.

- "Yılbaşından sonra umutluyuz"

Arslan Soydan, üreticilerin yılbaşı sonrasından oldukça umutlu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz sezonlarda yılbaşı sonrası fındık fiyatlarında bir hareketlenme olmuştu. Bu yılbaşından sonra da fiyatların artmasını bekliyoruz. Çünkü TMO'ya satılan fındık miktarı oldukça fazla. Serbest piyasanın bunu göze alarak bir hamle yapacağını tahmin ediyoruz."

Serbest piyasa fiyatlarını yakından takip ettiklerini belirten Soydan, üreticilerin hakkını savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Soydan, fındıkta alan bazlı gelir desteği için başvuruların devam ettiğine de dikkati çekerek, üreticilerin, kendileri için son derece önem arz eden bu ödemeden faydalanabilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlükleri ile ziraat odalarına 29 Aralık'a kadar müracaat etmesi gerektiğini, başvuru yapmayan üreticilerin bu haktan faydalanamayacağını ifade etti.

Kaynak: AA