Giresun'da Siyez Buğdayı Ekildi

Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) kapsamında, Çamoluk ilçesinde üreticilere dağıtılan siyez buğdayı 300 dekar alana ekildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi ile yürütülen projede, buğday tohumunun yüzde 25 çiftçi katkı bedeli ile dağıtıldığı belirtildi.

Siyez buğdayının, yeryüzündeki ilk buğday türü ve kendine has özellikleri olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Binlerce yıl önce Tunç devrinde yeryüzünde yetiştirilmeye başlanmış, günümüze kadar Kastamonu'da korunarak yetiştirilmiştir. Orijinal ata buğdayıdır. Biyolojik özellikleri de diğer buğday türlerine göre farklıdır. Soğuğa ve kuraklığa çok dayanıklı olup doğal ortamında ilaçsız, gübresiz büyüyebilen tek tahıl türüdür. En verimsiz topraklarda dahi üretilebilir. Günümüzde üretilen buğdaya göre daha yağlıdır, lutein oranı çok fazladır. Lutein, göz sağlığı için önemli bir yapı taşıdır. Diğer türlere göre lif açısından daha zengin ve glisemik indeksi daha düşüktür. Bugün siyez buğdayından üretilen un çok talep görmekte ve kilogramı 10 liradan alıcı bulmaktadır."

Açıklamada, bu özellikleri dolayısıyla Giresun'un yüksek kesimdeki ilçelerinde dağıtılan tohumların ekiminin, 300 dekar alanda gerçekleştirildiği bildirildi.

Kaynak: AA