Etiyopya, Hedasi Barajı'nın İnşasını Durdurmayacak

ADDİS ABABA – Etiyopya Su, Sulama ve Elektrik Bakanı Seleshi Bekele, hiçbir yanlış anlamanın Hedasi Barajı’nın inşasını durduramayacağını söyledi.

Bekele, başkent Addis Ababa’da basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Nil Nehri sularını paylaşan Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında gerilime sebep olan Hedasi Barajı’nın şimdiye kadar yüzde 63’ünün tamamlandığını söyleyen Bakan Bekele, “İnşa halen düzenli bir şekilde ilerliyor.” dedi.

Üç ülke arasında baraja yönelik yapılan teknik görüşmelerin durmasına ilişkin Bekele, “Hiçbir yanlış anlama Hedasi Barajı’nın inşasını durduramayacak." diye konuştu.

Bekele, görüşmelerde Nil Nehri sularının sadece Sudan ve Mısır tarafından kullanılmasına izin veren 1959 yılı anlaşmasında Mısır'ın ısrar etmesi için ise, ”Etiyopya bu anlaşmaya mahkum olamaz, hiçbir zaman da onun bir parçası değildi.” ifadelerini kullandı.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Meles Alem, bu hafta, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin "Mısırlılar için Nil Nehri suları ölüm kalım meselesidir." açıklamasına ilişkin, "Hedasi Barajı da bizim için ölüm kalım meselesi." cevabını vermişti.

Mısır, 13 Kasım’da başkent Kahire'de yapılan üçlü toplantının ardından, Hedasi Barajı konusunda Etiyopya ve Sudan'la teknik müzakerelerin dondurulduğunu açıklamıştı.

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini oluşturan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar gündeme gelmişti.

Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart 2015'te Hedasi Barajı ile ilgili "İlkeler Anlaşması" imzalanmıştı.

Mısır, Etiyopya ve Sudan, ayrıca 20 Eylül 2016'da Hedasi Barajı projesinde "hidroelektrik üretim sistemi, modelleme, su kaynakları simülasyonu ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri" üzerine incelemeler yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştı.

Tamamlandığında 6 bin megavatlık elektrik üretmesi öngörülen barajın toplam maliyeti yaklaşık 4,8 milyar dolar.

Kaynak: AA