Aydın'da Zeytin Hasatı Sürüyor

Zeytin üreticileri geçen seneki 3 milyon ton rekolteyi yakalayabilmeyi umut ediyor.

Sonbahar sonu kış öncesi hasatına başlanan zeytin ağaçlarında çiftçiler geçen yılki rekolteyi yakalamayı hedefliyor.

Türkiye'de zeytin ağacı sayısı bakımından ilk sırada yer alan Aydın'da, dalından toplanan zeytinin fabrikalarda yağa dönüşümü zorlu bir yolculuktan geçiyor.

Germencik ilçesinde çoğu üretici zeytin hasatının başlamasıyla birlikte sabahın erken saatlerinde zeytin bahçelerine girerek mesaiye başlıyor.

Çiftçiler önceki yıllarda sırıkla zeytinleri yeri düşürme yerine artık teknolojiyi kullanarak, elektronik çırpma makinesiyle zeytinleri yere indiriyor. Kadınlar da yere serili örtülerin üstüne düşen zeytinleri yapraklarından ayıklayıp sepetlere dolduruyor.

Daha sonra römorklara yüklenen zeytinler, fabrikalara gönderilip çeşitli aşamalardan geçtikten sonra yağa dönüştürülüyor.

Üreticilerden Tevfik Yurtbakan, zeytin toplamanın zahmetli bir iş olduğunu belirterek, "Sabah erkenden yola çıkıyoruz. Hem bizim için hem de işçiler için çok zahmetli. Sabahın soğuğu ayazını yiyoruz. El emeğiyle yapılan bir iş, çiftçinin hiçbir malı zahmetsiz değildir." dedi.

Yurtbakan, hava şartlarından dolayı bu yıl rekoltede düşüş beklediklerini de sözlerine ekledi.

Ortaklar Tariş Zeytin Zeytinyağı Kooperatif Başkanı İsmail Acar ise hava şartlarının beklenenin aksine gitmesine rağmen geçen yılki 3 milyon ton üretimi yakalamayı umut ettiklerini dile getirdi.

Zeytinde serbest piyasanın olduğunu aktaran Acar, "Ama fazla bir şey değişeceğini düşünmüyorum. Aynı geçen yılın seviyelerinde devam ederse çiftçi 'Allah bereket versin' der." diye konuştu.

Kaynak: AA