Kocaman Balıkçılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kocaman Açıklaması

'Bu yıl bir sürpriz yaşadık. Neredeyse 30 yıl sonra Marmara Denizi'nde uskumru gördük'

Kocaman Balıkçılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, "Bu yıl bir sürpriz yaşadık. Neredeyse 30 yıl sonra Marmara Denizi'nde uskumru gördük." dedi.

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden Kocaman, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de balık çeşidinin ve miktarının azaldığını söyledi.

Azalmanın üç sebebi olduğunu belirten Kocaman, "Birincisi, aşırı ve kuralsız avcılık. İkincisi, çevre kirliliği ve üçüncüsü de iklimsel değişim. Geçen sene çok büyük bir kış oldu ve sular çok geç ısındı. Bu sene de sular aşırı ısındı. Bu da balık popülasyonunu etkiliyor." ifadesini kullandı.

Kocaman, balığın çok hassas bir yapıda olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Mevsimlerin dengeli gitmesine ihtiyaç var. Küresel ısınma, iklimlerin değişmesi gibi unsurlardan hepimiz etkileniyoruz. Bu, sadece Türkiye'ye has bir durum değil. Bu yıl bir sürpriz yaşadık. Neredeyse 30 yıl sonra Marmara Denizi'nde uskumru gördük. Geçen yıl Marmara Denizi'nde ışıkla avcılık serbest bırakıldı. Bence bu yasağın devam etmesi veya çok iyi denetlenmesi lazım. Gönlümüz, balıkçılık bakanlığının kurulmasını ister ama bakanlık kurmakla işler bitmiyor. Önemli olan, denetleme. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kuruldu. Bu da önemli bir aşama."
Kaynak: AA