'Kadim Çerkes El Sanatları Ve Günümüz Uygulamaları' Sergisi Açıldı

Sergide Adıyüf El Sanatları Atölyesi'nin, Kafkasya'nın kadim değerlerinden esinlenerek tasarladığı takıların yanı sıra, Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Gül'ün, yıllardır bir araya getirdiği antika Çerkes eşyaları ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Çerkes kültürüne ait ve yıllardır titizlikle toplanan objelerin sergilendiği, "Kadim Çerkes El Sanatları ve Günümüz Uygulamaları" adlı sergi ziyaretçilere kapılarını açtı.

Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen serginin açılış töreni İstanbul Deniz Müzesi'nde gerçekleşti. Sergide Adıyüf El Sanatları Atölyesi'nin, Kafkasya'nın kadim değerlerinden esinlenerek tasarladığı takıların yanı sıra, Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Cengiz Gül'ün, yıllardır bir araya getirdiği antika Çerkes eşyaları ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Sergide tarihin derinliklerinden günümüze kadar gelen gümüş işçiliğinin uygulandığı giysi, süs eşyası, silahlar gibi objeler de sergileniyor. Çerkes el sanatları, Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı üyelerinden Bengün Gül'ün eğitmenliğinde oluşan Adıyüf Çerkes El Sanatları Atölyesi'nin çalışmaları ile gün yüzüne çıkıyor.

AA muhabirine konuşan Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Rengin Yurdakul, bu serginin 5. kez gerçekleştiğini belirterek, "Sergimizin özelliği tamamen unutulmaya yüz tutmuş eski Çerkes el sanatlarını, el işlerini hem tanıtmak hem de yeniden farklı modellerde uygulamak. Örneğin altın ve gümüş işlemeleri bu sergimizde göreceksiniz. Eski malzemelerde genelde sim ip olarak kullanılan şeyleri biz gümüş tel ile uygulamaya başladık. Gümüş telle uygulamada en yakın ve en müsait olan takılar. Bundan dolayı sergide takıya ağırlık verdik." diye konuştu.

Sergide eski kostüm modelleri de olduğunu ifade eden Yurdakul, bu modelleri de günümüzde giyebilecek şekilde uyarlamaya çalıştıklarını ifade etti. Sergide yer alan eserlerin de tarihçesini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarına dikkati çeken Yurdakul, sanatseverleri sergiye davet etti.

Sergi, 5 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.
Kaynak: AA