Hastalığıyla Mücadelesinde Mısralardan Güç Alıyor

Aksaray'da büfede ekmek satarak geçimini sağlayan Kudret Çat, 25 yıl önce yakalandığı ve 2 yıl önce bacaklarının kesilmesine neden olan kemik iltihabı hastalığıyla, 'duygularımın tercümanı' diyerek kaleme aldığı şiirlerden moral alarak mücadele ediyor Çat: 'Duygularımı bugüne kadar hep şiir aracılığıyla kağıda döktüm. Bu sayede hayattan hiç kopmadım'

Aksaray'da, 12 yaşındayken kemik iltihabı hastalığına yakalanan ve 2 yıl önce bacakları kesilen Kudret Çat, 27 yıldır "duygularımın tercümanı" diyerek kaleme aldığı şiirlerden aldığı moral sayesinde hastalığıyla mücadele ediyor.

Ereğli Kapı Mahallesi'ndeki halk ekmek büfesinde ekmek satarak geçimini sağlayan 37 yaşındaki Çat, henüz 9 yaşındayken okulundaki yarışmada yazdığı şiirin öğretmenleri tarafından çok beğenilmesiyle şair olmaya karar verdi.

O günden itibaren duygularını mısralara döken Çat, bir yandan da 12 yaşındayken yakalandığı kemik iltihabı hastalığıyla mücadele etmeye başladı.

Hastalığından dolayı 2 yıl önce iki bacağını kaybeden ve protezle yürüyebilen Çat, bugüne kadar kaleme aldığı 2 bine yakın şiir sayesinde hayata tutundu.

Yazdığı şiirlerden 5'i, iki antoloji kitabında yer alan ve yazmayı sürdüren Çat'ın en büyük hayali ise şiirlerinin yer alacağı bir kitap çıkarabilmek.

- ''Şiir hayatımın her anında yanımda oldu''

Çat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiirin hayatının en önemli parçası olduğunu söyledi.

Yaklaşık 18 yıldır ekmek satarak geçimini sağladığını, çocukluğundan beri şiir yazdığını anlatan Çat, "Şiir hayatımın her anında yanımda oldu. Otururken, yoldayken müşteriyle ilgilenirken aklıma bir şey geldi mi dizelere döküyorum. Otobüste giderken aklıma bir şey geldiğinde telefonuma not ederim. Daha sonra eve gider defterlerime aktarırım. Şiir benim için bu kadar değerli.'' diye konuştu.

Henüz çocuk yaşta yakalandığı kemik iltihabı rahatsızlığı ile 25 yıldır mücadele ettiğini belirten Çat, sürekli ilaç kullanmak zorunda olduğunu aktardı.

Çat, rahatsızlığı nedeniyle 2 yıl önce bacaklarının diz altından kesildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

''Şu an protezle yürüyebiliyorum. Hayata bağlanmamdaki en önemli etken şiir oldu. Duygularımı bugüne kadar hep şiir aracılığıyla kağıda döktüm. Bu sayede hayattan hiç kopmadım. Zaten hayata sevgiyle baktığınız sürece sevilecek çok yanı vardır. Olumsuz yönleri olabilir ama ona da bakmamak gerekiyor. Ben hep güzel gördüm, güzel düşündüm. Engelli olup da eve kapananlar var. Ama şunu bilmeliler ki azmin karşısında hiçbir şey duramaz. Rabbim herkese bir yetenek vermiştir. O yeteneklerini keşfettikleri takdirde kendilerine güvenleri artar. Yaptıkları işlerde de başarılı olurlar.''

Komşularından Mevlüt Yaman ise Çat'ın esnaf tarafından çok sevildiğine işaret ederek, ''Burada çaycılık yapıyorum. Her sabah işimi bitirdikten sonra çayımı alır, Kudret ağabeyimin yanına gelirim. Kendisi çok sevilen bir esnaf. Şiirle meşgul olur. Genellikle her sabah gelir şiirlerini dinlerim. Dinlediğim zaman da beni böyle derinlere götürür. Herkes şiirlerini dinlemeyi çok sever." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA