FETÖ'nün Bolu Barosu Yapılanmasına İlişkin Davada Karar

Örgütün barodaki yapılanmasına ilişkin davada, bir avukat 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı, 6 avukat ise beraat etti.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Bolu Barosu'ndaki yapılanmasına yönelik "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla haklarında dava açılan 7 avukattan 6'sının beraatına, bir sanığın ise 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, aralarında meslekten ihraç edilenlerin de bulunduğu tutuklu sanık Ö.B. ile tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmada mahkeme başkanı tutuklu sanık Ö.B.'nin kullandığı iddia edilen ByLock dökümlerinin sanığın kullanıcı ID'sinin tespit edilemediği gerekçesiyle mahkemeye gönderilemediğini belirtti.

Daha sonra sanık avukatları savcı mütalaasına karşı mahkemeye verdikleri yazılı dilekçelerini tekrar etti.

Tutuklu sanık Ö.B. ise mahkemeye sunduğu yazılı savunmasını tekrarladığını söyleyerek, kendisinin terör örgütü üyeliğiyle yargılanmasına sebep olan ByLock tespiti hakkında açıklamada bulundu.

Ö.B, ByLcok listelerinin istihbari mahiyette olduğu için ceza yargılamasında delil olarak kabul edilemeyeceğini öne sürerek, "Delil olduğu iddia edilen verilerin elde edilme biçimi söz konusu delillerin kanı olarak kullanılmasına engel teşkil ettiği kanaatindeyim. Aynı şekilde listelerin sürekli olarak değişmesi, daha önceli listede ByLock kullandığı iddia edilen bazı kişilerin sonraki listelerde adının geçmemesi ya da tam tersi durumun yaşanması nedeniyle bu listelere tek başına itibar edilemeyeceği düşüncesindeyim." ifadesini kullandı.

Ö.B, Yargıtay tarafından bu programın delil olarak kabul edilebilmesi için örgütün talimatı doğrultusunda yüklenip kullanılmasının tespit edilmesi gerektiğinin vurgulandığını belirterek, "Benin ID bilgilerim dahi tespit edilememiştir. Bu program tarafından kullanıldığı belirtilen IP'lerin başka bir program tarafından kullanılmış olma ihtimali de vardır. İlgili konuda beyan veren bilirkişilerinin ehil olmadığı ortadadır. Ben suçsuz olduğumu iddia ediyorum. Adaletin tecelli edeceğine inanıyorum. Beraatımı talep ediyorum." şeklinde konuştu.

Tutuksuz sanık M.Ö. de savcı mütalaasına karşı yaptığı savunmasında kendisine biçilmeye çalışılan FETÖ gömleğinin kendisine olmayacağını savunarak, "İddianamede belirtilen 18 kriterin hiçbiri benimle ilgili değildir. Bir algı ile suçlu gösterilmeye çalışılıyorum. Mahkemenin buna itibar etmemesini istiyorum. Mahkemeden beraat talep ediyorum." dedi.

Tutuksuz sanık Ü.D. ise kendisinin bu örgütle yan yana gelmesinin mümkün dahi olmadığını iddia etti.

Örgüt üyeliği suçlamasında belirlenen kriterlerin hiçbirisinin kendisinde olmadığını söyleyen Ü.D. "Örgütün Bolu'daki yöneticileri, ablaları, abileri ile irtibatım yok. Bolu'daki FETÖ davalarında yer alan tanıklardan veya sanıklardan bir kişi benim ismimi vermemiş. Ben Bank Asya'nın avukatlığını yaptığım dönemde dahi onların hiçbir etkinliğine katılmadım. Bankaya da destek olmadım beraatımı talep ediyorum." diye konuştu.

Savcının beraatlarını talep ettiği diğer sanıklar ise savcı mütalaasına katıldıklarını kaydetti.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar V.B, S.Ç, A.Ç, N.S, M.Ö. ve Ü.D'nin "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasından beraat etmelerine karar verdi.

Tutuklu sanık Ö.B'nin örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığı gerekçesiyle "terör örgütü üyeliği"nden 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, sanığın tutuklu bulunduğu süreyi göz önüne alarak tahliyesini kararlaştırdı.

Kaynak: AA