Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısına Çıkıyor

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu üyelerinin yargılanmasına pazartesi günü başlanacak Hakkında soruşturma başlatılan yüksek yargı üyeleriyle ilgili yargılamalara, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi bakacak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu üyeleri pazartesi günü hakim karşısına çıkıyor.

Alınan bilgiye göre, yüksek yargı üyeleri hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan hazırlanan fezlekeler, dava açılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmeye başlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen ve iddianame yerine geçecek fezlekelerin sayısının 50'yi geçtiği, fezlekeler tamamlandıkça gönderildiği öğrenildi.

Hakkında soruşturma başlatılan yüksek yargı üyeleriyle ilgili yargılamalara, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi bakacak. Bu kapsamda yargılamalara, 27 Kasım Pazartesi günü başlanacak.

Yapılan planlamaya göre, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülecek davalarda sanıklar tek tek hakim karşısına çıkacak. İlk aşamada günde 2 sanığın yargılanmasının planlandığı davalar, bir ay boyunca her gün devam edecek. Sanıklar isimlerine göre alfabetik sırayla yargılanacak.

Yargıtaydan 140, Danıştaydan 48 üyenin yanı sıra haklarında hazırlanan fezlekeler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen eski HSYK üyeleri Kerim Tosun, Mustafa Kemal Özçelik, Şaban Işık, Mahmut Şen ve Ahmet Berberoğlu ile Anayasa Mahkemesinin iki üyesi Alparslan Altan ve Erdal Tercen da Yargıtay 9. Ceza Dairesinde hakim karşısına çıkacak.

Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçu için 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası öngörülüyor.

- Yüksek yargının firarileri

Öte yandan, darbe girişiminin ardından hakkında gözaltı kararı verilen yüksek yargı üyelerinden 40'a yakını halen firari.

Firariler arasında, kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında arama yapan ve ardından Yargıtay üyesi seçilen Kadir Kayan, Yargıtay'da terör ve örgütlü suçlara bakmakla yetkili 9. Ceza Dairesi üyesi Fikriye Şentürk, "HSYK imamı" denilen eski Yargıtay Üyesi Nazmi Dere, önemli dosyaların örneklerini bizzat Pensilvanya'ya götüren kişi olduğu belirlenen eski Yargıtay 11. Ceza Dairesi Üyesi İlyas Şahin de bulunuyor.
Kaynak: AA