Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi'ne Doğru

SağlıkDer Genel Başkanı ve Dünya İslam Sağlık Birliği Genel Sekreteri Dr. Sezen: 'Ateşe su, açılan yaralara merhem olmak gayesiyle bu yıl ikincisini gerçekleştireceğimiz Dünya Müslüman Toplulukları Kongresi'nde, İslam coğrafyasında sağlık hizmetlerinden mahrum kalan ülkelerin sağlık ihtiyaçlarını en kısa zamanda gidermek için ortak politika geliştirme, afet ve savaş döneminde koordinasyon, yeni eğitim ve sağlık politikaları oluşturma gibi hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda büyük adımlar atmış olacağız'

Dünya İslam Sağlık Birliği tarafından bu yıl 28 Kasım-1 Aralık tarihlerinde ikincisi düzenlenecek kongrede, İslam ülkelerinde faaliyet gösteren doktorlar, sağlık kaynaklı yaşanan acılara son vermek için İstanbul'da bir araya gelecek.

Sağlık-Der Genel Başkanı ve Dünya İslam Sağlık Birliği Genel Sekreteri Dr. Kasım Sezen, yaptığı yazılı açıklamada, İslam coğrafyasında yer alan çok sayıda ülkede, geçmişten günümüze devam eden açlık, savaş ve sağlık sorunlarının, Uluslararası Dünya Sağlık Örgütü dahil olmak üzere Batı kaynaklı tüm sağlık kuruluşları tarafından yok sayıldığını ifade etti.

İslam coğrafyasında yanan ateşin en fazla sağlık sektöründeki kişilerce fark edildiğini kaydeden Sezen, şöyle devam etti:

"Ateşe su, açılan yaralara merhem olmak gayesiyle bu yıl ikincisini gerçekleştireceğimiz kongrede, İslam coğrafyasında sağlık hizmetlerinden mahrum kalan ülkelerin sağlık ihtiyaçlarını en kısa zamanda gidermek için ortak politika geliştirme, afet ve savaş döneminde koordinasyon, yeni eğitim ve sağlık politikaları oluşturma gibi hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda büyük adımlar atmış olacağız. En önemli sorunlardan biri de Batılı ülkelerin tüm İslam coğrafyasını sağlık alanında çok aciz göstererek yıpratma çalışmaları. Buna da kongremizde son vermek istiyoruz. Çünkü bugün bizimle beraber Katar, Suudi Arabistan, İran, Mısır gibi ülkeler tıpta oldukça ilerlemiş durumda."

- "Batılı ülkeler algı operasyonu ile yıpratıyor"

Sezen, İstanbul’da 28 Kasım ile 1 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek kongre için son hazırlıkları tamamladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye’deki şehir hastanelerinin dünyada eşi benzeri yok. Tüm bunlara rağmen uluslararası kuruluşlar, İslam aleminin tıpta yetersiz olduğunu iddia ediyor. Gerçekte böyle bir durum yok. Afrika ülkelerinin içerisinde bulunduğu koşulları dayanak göstererek yürütülen algı operasyonu bir yanıltmacadan ibaret. Bu ülkelerde bulunan Müslüman sayısı yüzde 5 ile 30 arasında değişiyor. Dolayısıyla bu ülkeleri 'Müslüman ülkeler' kategorisine dahil etmek doğru bir yaklaşım değil. Batılı ülkelerin sağlığı kullanarak oluşturduğu yanlış algının doğurduğu sonuçlar doğal olarak bizler açısından yıpratıcı oluyor. Bu ve bunun gibi olumsuzluklara hep beraber bir son getirmek adına, tüm sağlık temsilcilerini kongremize bekliyoruz."

Kaynak: AA