Demirtaş'ın TCK 301'Den Yargılandığı Dava

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın, partisinin Twitter hesabından paylaşılan mesajla 'Türkiye Cumhuriyet hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağıladığı' gerekçesiyle yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın, partisinin Twitter hesabından paylaşılan mesajla "Türkiye Cumhuriyet hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağıladığı" gerekçesiyle yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, başka bir suçtan Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Demirtaş'ın avukatları katıldı.

Hakim Dilek Bengi, davanın önceki celsesinde Ankara, Gazi, Hacettepe, Bilkent, Ufuk, Başkent ve Atılım üniversitelerinin hukuk fakültesi dekanlıklarından istenen ceza ve anayasa konusunda uzman akademisyenlerin bilirkişi olarak görevlendirilme yazısının ve TBMM dokümanının geldiğini ve dosyaya eklendiğini belirtti.

Demirtaş'ın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden dinlenmesi için Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna yazı yazıldığını ifade eden Hakim Bengi, Demirtaş'ın, mahkemeye 15 sayfalık dilekçe yazarak, huzurda ifade vermek istediğini ve SEGBİS'e çıkmayacağını belirttiğini aktardı.

SEGBİS ile Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna yapılan bağlantıda, görevli, Hakim Bengi'ye "Sanık, dilekçe verdiğini belirterek çıkmayacağını söyledi." dedi.

Demirtaş'ın avukatı Kenan Maçoğlu, müvekkilinin duruşmada hazır edilmesi talebini yenileyerek, "Müvekkilim, başka bir suçtan dolayı bir yıldır tutuklu. Kendisi milletvekilidir ve bir partinin eş genel başkanıdır. Derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

Diğer avukat Bayram Arslan da isnat edilen suça ilişkin Twitter hesabının HDP Genel Merkezine ait olduğunu belirterek, "Söz konusu paylaşımı, müvekkilim kendi hesabından atmamıştır. HDP Genel Merkezi hesabından atılmış ve Demirtaş'ın sarf ettiği bir cümle olarak buraya yazılmıştır. Ancak cümlenin geçtiği konuşma nerede, hangi tarihte, gerçekten yapılmış mı? Belli değil." ifadelerini kullandı.

- Ara karar

Hakim Dilek Bengi, Sanık Demirtaş'a savunma hakkının kısıtlanmaması için duruşmalarda hazır edilmesi kararının verildiğini belirterek, ara kararında şunları açıkladı:

"Buna rağmen bir önceki celseye, ellerinin kelepçelendiğini bahane ederek gelmediği, duruşmalara gelmek istediği için SEGBİS'e çıkmayacağına dair mahkememize dilekçe göndererek duruşmaya çıkmadı. Savunmasını yapmak istiyorsa SEGBİS sistemiyle savunma yapabileceği, sanığa son kez SEGBİS aracılığıyla süre verileceği, aksi takdirde savunma talebinden vazgeçmiş sayılacağının sanığa bildirilmesine karar verilmiştir."

Ankara'daki üniversitelerin hukuk fakültesi dekanlıklarından istenen ceza ve anayasa konusunda uzman akademisyenlerden seçilecek 3 kişilik bilirkişi heyetinin, suça konu paylaşımın Demirtaş'ın TBMM'deki konuşmalarıyla birlikte değerlendirilerek kürsü dokunulmazlığı kapsamında kalıp kalmayacağı konusunda rapor hazırlamasına karar veren Hakim Bengi, duruşmayı erteledi.

İddianamede, Selahattin Demirtaş'ın, Twitter'daki @HDPgenelmerkezi hesabından #Demirtaş kullanıcı adıyla 5 Eylül 2015'deki paylaşımı nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağıladığı belirtilerek, TCK'nın 301. maddesinden cezalandırılması istenmişti.
Kaynak: AA