AK Partili Elitaş'tan Yüksek Seçim Kurulu Yasa Teklifine İlişkin Açıklama

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Yüksek Seçim Kurulu yasası teklifine ilişkin, "Muhalefet partilerinin iki konuda itirazları var. Umarım bu iki maddedeki uzlaşmazlık hallolur, önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisinden Çarşamba veya Perşembe günü geçer kanunlaşır diye ümit ediyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Yüksek Seçim Kurulu Kanun Teklifi’yle ilgili eleştirilerin sorulması üzerine Elitaş, TBMM Başkanlığına sundukları Yüksek Seçim Kurulu yasasıyla ilgili bugün Anayasa Komisyonunda görüşmelerin başladığını belirterek, “Muhalefetle yaptığımız görüşme çerçevesinde alt komisyon kuruldu. Alt komisyon oradaki görüşlerini değerlendirdikten sonra muhtemelen Pazartesi günü konuşarak görüşerek bu noktayı nihayete erdirecekler. 298 sayılı Kanun’daki YSK ile ilgili maddeler 298’den çıkarılarak yeni bir kod kanunu şeklinde düzenlenmeye çalışıldı. Muhalefet partilerinin iki konuda itirazları var. Birinci konu sandık müşahitlerinin tespitiyle ilgili resimli ve fotoğraflı ve ilçe seçim kurulları tarafından onaylanmasıyla ilgili bir durum söz konusu. Orada arkadaşlarımızın itirazlarını, çekincelerini dinleriz. Şu anda mevcut durumda sandık müşahitleri, siyasi parti il başkanları, ilçe başkanları, herkese sandık müşahidi görevi verme imkanı vardı ama bu çerçevede il başkanları, ilçe başkanları ilçe seçim kuruluna göndererek, ilçe seçim kurulunun onayladığı kişiler sandık müşahidi olarak görev yapılabilecekler. Burada itirazları fotoğraflı kısım. Aslında sandık görevlilerinin ve güvenlik görevlilerinin sandık müşahitlerinin fotoğraflı olması, kimlik ibrazı konusunda bir gecikmeyi, zaman kaybetmeyi önleyici bir durum. Muhalefetle bu konu belli bir noktada uzlaşılabilir. İkinci konu da sandık kurulu başkanlarının siyasi partilerden gösterilen adaylar tarafından kura ile çekilmesi söz konusuydu. Şimdi biz bunun sandık kurulu başkanlarının ilçe seçim kurulu tarafından tespit edilmiş memurlar arasından seçilmesini istedik. Muhalefet partileri de ilk görüşmemizde söyledikleri, bu sayının birkaç kişi değil fazla miktarda olsun, memurlar arasından olsun konusunda fazla itirazları olduğunu düşünmüyorum. Umarım bu iki maddedeki uzlaşmazlık hallolur, önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisinden Çarşamba veya Perşembe günü geçer kanunlaşır diye ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Milliyetçi Hareket Partisi’nin milliyetçiliğinden ben rahatsız değilim"

Bülent Arınç’ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine Elitaş, "Bülent Bey’in kendi şahsi görüşüdür. Biz paralel yapı diye tarif ettiğimiz 17/25 Aralık darbe girişimini yaptığı süreçten itibaren cemaat diye anılan paralel yapı diye tarif ettiğimiz kurumla, grupla, terör örgütüyle de dershaneler meselesinden sonra zaten bizim yollarımız ayrılmıştır AK Parti olarak. Biz o sürece bakarız. Milliyetçi Hareket Partisi’nin milliyetçiliğinden ben rahatsız değilim, ben huzursuz değilim. Milliyetçi Hareket Partisi bugün bizim tanımladığımız anlamda bu ülkenin vatan toprağında yaşayan 80 milyon insanın bu vatan için canını vermek pahasına yaptığı bir tarifse ki öyle ben o şekilde bir milliyetçiyim. Sayın Arınç’ın görüşleri kendi görüşleridir. Milliyetçi Hareket Partisi’nin 15 Temmuz hain darbe girişimi ve 7 Ağustos ruhu çerçevesinde bugüne kadar faaliyetlerimiz, gayretlerimiz aynı şekilde devam ediyor. İnşallah bundan sonra da Bahçeli açıkladığı ’3 Kasım 2019’a kadar ittifakımız her zeminde devam edecek’ dedi.

Biz de birlikte hareket etmenin devam etmesi için gayret gösteriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"AK Parti’nin kuruluş ilkelerinden uzaklaştığına inanıyor musunuz?" sorusuna Elitaş, "Sayın Arınç, AK Parti’nin bir üyesidir. AK Parti’nin kurucularından birisidir. Biz burada Sayın Arınç’ın görüşleriyle AK Parti grup başkan vekilleri görüşmelerini tartışacak konumda değiliz. Biz kendi aramızda görüşmelerimizi yaparız" yanıtını verdi.
Kaynak: İHA