AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi

Brüksel'de düzenlenecek ABDoğu Ortaklığı Zirvesi öncesinde, Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko bir araya geldi.

Avrupa Birliği (AB) ile Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan, Ermenistan, Belarus ve Moldova arasında düzenlenecek 5. Doğu Ortaklığı Zirvesi'ne katılmak amacıyla Brüksel'de bulunan Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko iki görüşme gerçekleştirdi.

Kvirikaşvili ile Poroşenko'nun görüşmesi basına kapalı yapıldı.

Gürcistan Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kvirikaşvili ile Poroşenko, Gürcistan ile Ukrayna arasındaki iş birliğini ve ülkelerinin Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile entegrasyon sürecini değerlendirdi.

Poroşenko, iki ülke arasındaki ilişkilerin birçok alanda güçlendiğini belirterek, daha da gelişmesi için büyük bir potansiyelin bulunduğunu söyledi.

Kvirikaşvili de "Ülkelerimizin ortak hedefleri, amaçları var. Bunlar Avrupa Birliği ve NATO. Bu bizim dış ve iç gündemimizi belirliyor." değerlendirmesinde bulundu. İki ülke arasında sürekli güçlenen bir ilişkinin bulunduğuna dikkati çeken Kvirikaşvili ve Poroşenko, Gürcistan ile Ukrayna'nın karşılıklı olarak toprak bütünlüğüne destek verdiklerini dile getirdi.

Bugün Brüksel'de AB ile Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan, Ermenistan, Belarus ve Moldova arasında 5. Doğu Ortaklığı Zirvesi düzenlenecek. Doğu Ortaklığı, AB'nin Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile imzaladığı bir iş birliği projesidir. Bu projeyle, 6 eski Sovyet ülkesi ile AB arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, bu ülkelerdeki politik ve ekonomik reformların desteklenmesi planlanmıştır.
Kaynak: AA