Viyana'da UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı

UAEA Başkanı Amano, Kuzey Kore'nin nükleer programının endişe verici olduğunu belirterek, Ajansla iş birliği yapması çağrısında bulundu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, Kuzey Kore'nin nükleer programı hakkında ciddi endişe duyduğunu belirterek, bu ülkenin, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları çerçevesindeki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi ve aAjansla derhal iş birliği yapması" çağrısında bulundu.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanan UAEA Yönetim Kurulu Toplantısında konuşan Amano, Ajansın üye ülkelere sağladığı, salgın hastalıkların ortadan kaldırılması, nükleer tıp hizmetlerinin iyileştirilmesi ve kuş gribi salgınlarının hızla saptanması için yapılan yardımlar da dahil olmak üzere teknik işbirliği faaliyetleri hakkında güncel bilgi verdi.

- "Kuzey Kore'nin nükleer programı endişe verici"

Amano, Kuzey Kore’nin nükleer programı hakkında ciddi endişe duyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kuzey Kore'nin, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesindeki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi, Ajansla derhal iş birliği yapmasını ve Ajans müfettişlerinin ülkede bulunmadığı dönem de dahil olmak üzere ortaya çıkmış mevcut sorunları çözmesi yönünde çağrıda bulunuyorum."

Amano ayrıca, Ajansın Kuzey Kore hükümetiyle iş birliği yapmaya her zaman hazır olduğunun altını çizdi.

- İran'ın nükleer programı

Geçen ay İran'a yaptığı ziyarete değinen Amano, bu ülkede yaptığı üst düzey görüşmelerde, İran'ın Müşterek Kapsamlı Eylem Planı doğrultusunda nükleer ile ilgili taahhütlerini tam olarak uygulamasının önemini vurguladığını, ayrıca, İran'ın hali hazırda geçici olarak uyguladığı Güvenli Muhafaza Anlaşması için Ek Protokol'ü onaylamasını önerdiğini söyledi.

Amano, BMGK'nın 2231 sayılı kararı ışığında Ajansın, Müşterek Kapsamlı Eylem Planı çerçevesinde İran'ın nükleerle ilgili taahhütlerini doğrulamaya ve gözlemlemeye devam ettiğini aktardı.

Ajansın, İran'ın Güvenli Muhafaza Anlaşması uyarınca beyan ettiği nükleer maddenin saptırılmadığını doğrulamaya devam ettiğini belirten Amano, "İran'da bildirilmemiş nükleer madde ve faaliyetlerin yokluğuna ilişkin değerlendirmeler sürüyor. Bugün itibarıyla, Ajans olarak ziyaret etmek istediğimiz tüm mekanlara erişilmiştir." ifadesini kullandı.

UAEA Yönetim Kurulu, yılda 5 kez bir araya gelerek Ajansın çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.
Kaynak: AA