Siber Güvenlik Platformu

Kamu Siber Güvenlik Derneği 2. Başkanı Uslu: 'Etkinliğimizin ikinci gününde verilen blok zinciri ve kripto para konulu eğitime rağbet oldukça çok oldu'

Kamu Siber Güvenlik Derneği 2. Başkanı Nurullah Celal Uslu, Siber Güvenlik Platformu etkinliğinde geleceğin teknolojisi olarak ifade edilen blok zinciri ve kripto para konulu eğitime rağbetin çok olduğunu bildirdi.

Uslu, TOBB ETÜ Üniversitesinde düzenlenen Siber Güvenlik Platformuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu yıl 6. düzenlenen Siber Güvenlik Platformu'nun temasının Bulut Bilişim Güvenliği olduğunu anlattı.

Etkinlikte, dünyada ve Türkiye'de Bulut Bilişimin kullanılabilirliği ve güvenliği konusunda mevcut teknolojik durum ile bu alanda kamu ve özel sektörde yapılan çalışmalara ilişkin hususların tartışıldığını dile getiren Uslu, etkinliğin ilk gününde konferans düzenlendiği, ikinci gününde ise katılımcılara 4 farklı konuda eğitimlerin verildiğini söyledi.

Bu yıl ilk defa siber güvenlik alanındaki en iyi doktora/master tezi yarışması düzenlendiğini, ardından ödül töreninin yapıldığını belirten Uslu, şunları kaydetti:

"Özellikle etkinliğimizin ikinci gününde verilen blok zinciri ve kripto para konulu eğitime rağbet oldukça çok oldu. Geleceğin de teknolojisi olarak ifade edilen blok zinciri esasında, merkezi yönetimi olmayan dağıtık bir veri dosyasıdır. Kaydı tutulan verinin ağa dahil olan herkeste bir kopyası bulunabilmektedir. Veri dosyasında ilk işlemden son işleme kadar tüm kayıtlar bulunmaktadır. Bu veri karşılıklı para işlemleri olabileceği gibi müşteri bilgileri, sağlık kayıtları gibi her türlü sayısal işlem (transaction) olabilir. Veri bloklar halindedir ve bloklar birbirlerine bağlıdır. Bu veri tüm kullanıcılarda bulunduğu için, bazı kullanıcılarda bulunan verinin değiştirilmesi ya da bozulması sistemin çalışmasını etkilemeyecektir."

Uslu, blok zincirinin altında yatan bu teknoloji sayesinde, birbirlerini tanımayan ve aralarında güven unsuru olmayan kişilerin, paylaşılan bilgilere ve kayıtlara güvenebilmesinin sağlandığını ifade ederek, "Yani paylaşılan tüm kayıtlar, ağdaki katılımcılar tarafından doğrulanır ve böylece üçüncü bir tarafın doğrulama gereksinimi ortadan kaldırılır." diye konuştu.

Kaynak: AA