Mapınfo Kullanıcı Konferansı

AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı Keskin: 'Dijitalleşmenin ham maddesi kendi insanımız olmalı, Türkçe sistemler kurabilmeliyiz'.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı İrfan Keskin, "Dijitalleşmenin ham maddesi kendi insanımız olmalı, Türkçe sistemler kurabilmeliyiz." dedi.

Keskin, Hilton Garden Inn Ankara Otel'de düzenlenen 12. MapInfo Kullanıcı Konferansı'nda yaptığı konuşmada, teknolojinin bütün nesnelerinin insan kavramıyla birleşince anlam kazandığını belirtti.

Coğrafi Bilgi Sistemi'nin (CBS) önemli bir teknoloji olduğuna işaret eden Keskin, "Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AFAD ve askeri birimlerimizin altlık olarak CBS'yi kullanması gerekiyor. Klasik yazılım geliştirmeyi bırakıp, altlık olarak CBS teknolojilerinin yerleştirildiği ve üzerine yazılımların geliştirildiği bir platforma geçmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Keskin, son dönemde dijitalleşme kavramının ön plana çıktığına dikkati çekerek, "Bir yandan savaşlar, krizler, afetler yaşarken, bir yandan da teknolojiyi kullanarak insan hayatını iyileştirmek için yaptığımız iyi şeyler var. Burada dijitalleşmeyle hayatı kolaylaştırma ve değer oluşturma gibi bir yolculukla karşı karşıyayız." ifadesini kullandı.

Dijital dönüşümü merkeze oturtarak geleceğe dair planların hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Keskin, "Geleneksel yöntemlerde bir şeyler yapmak dijitalleşme değildir. Dijitalleşme, ihtiyaç temelli, vatandaş odaklı hizmet üretmek demektir. Dijital dönüşümü Y ve Z kuşağının merkezine oturtarak yolumuza devam etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Keskin, şunları kaydetti:

"Dijitalleşmenin ham maddesi kendi insanımız olmalı, Türkçe sistemler kurabilmeliyiz. Kurumlar birbiriyle uçtan uca bağlanabilmeli. Yerel kaynaklarımızı kullanarak alın terimizin ve her kuruşumuzun ülkemizde kaldığı bir milli bilişim stratejisi izlemeliyiz. Her kurum devletin yansımasıdır. 'Bugün git, yarın gel' sistemi sona ermeli. Biz yeteneklerimize inanırsak, kurumlarımızı ve peşinden de ülkemizi rahatlıkla geliştirebiliriz. Mucize bizim kendi içimizde. Biz kendimize inanırsak birçok şeyi başarabiliriz."

Başarsoft Genel Müdürü Tuncay Küçükpehlivan da Türkiye'de ses getiren projeler yaptıklarını belirterek, "20 yıl boyunca birçok başarılı proje yaptık ama 'Bunu sadece Türkiye'de paylaşmayalım, dünyaya da açalım.' dedik. Yurt dışında Partner Konferansı'na katıldık ve orada Türkiye imajı oluşturduk. Son 4 yıldır da uluslararası konferanslara katıldık. San Fransisco ofisimizi açtık, dünyaya açıldık. Amacımız burada oluşturduğumuz sinerjiyi dünyaya taşıyabilmek." dedi.
Kaynak: AA