KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Avrupa Bioekonomi Kongresi'ne Katıldı

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Polonya’nın Lodz Şehri’nde düzenlenen Avrupa Bioekonomi Kongresi’ne katıldı.

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Avrupa Bioekonomi Kongresi'ne Katıldı
Polonya’nın Lodz Şehri’nde 20-21 Kasım’da düzenlenen ve resmi Açılışını Avrupa Birliği Parlamentosu eski Başkanı Prof. Dr. Jerzy Buzek yaptığı Avrupa Bioekonomi Kongresi’ne Avrupalı siyasiler, bürokratlar, akademisyenler, iş insanları ve teknokratlar ile KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu katıldı.

KKTC heyetinde KKTC Antalya Başkonsolosu Mustafa Kemal Beyazbayram, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan Vekili Yüksel Akay ve Girne Amarikan Üniversitesi Kurucular Kurulu Başkan Vekili Asım Vehbi yer aldı.

DMW ve EBCA’nın Daveti ile Polonya’ya gelen Ertuğruloğlu ve beraberindeki heyeti Türkiye’nin Polonya Büyükelçisi Tunç Üğdül karşıladı. Büyükelçi yaptığı konuşmada, DMW Başkanı Ferhat Bozçelik’e ve EBCA Başkanı Zbigniew Roch’a, KKTC için gösterdikleri çaba için ayrı ayrı teşekkür etti. Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ise şunları söyledi:

“DMW’nin KKTC için verdiği desteğe çok teşekkür ediyorum. AB tarafından desteklenen bu kongreye, Kıbrıs Türkü ve KKTC Dışişleri Bakanı olarak resmi akrediteli konuşmacı olmaktan dolayı çok mutluyum. Muhteşem ve tam profesyonel bir organizasyondu. DMW ve EBCA’nın bizi karşılamasına, ağırlamasına ve ev sahipliğine çok teşekkür ederim. İki gün boyunca çok önemli görüşmelerim oldu. Bu kongre KKTC’nin tanıtılmasına ve yatırım fırsatlarının anlatılmasına da vesile oldu.”

Enerjiye AB’den 2025’e kadar 130 milyar avro destek

Bioekonomi Kongresi’nde, enerji, eğitim, sağlık, teknoloji, Ar-Ge, yeni ve alternatif enerji kaynakları ve AB’nin geleceği tartışıldı. Kongre’de öne çıkan en önemli başlık ise “AB’nin enerjiye 2025 yılına kadar, 130 milyar avroluk destek sağlayacağı” oldu.

Kongrede konuşma yapan DMW Başkanı Ferhat Bozçelik, “Türkiye’nin yükselen değer olduğunu, son 15 yılda yaptığı yatırımlarla, dünyada fark oluşturduğunu, Türk ekonomisinin büyümeye devam ettiğini ve bundan sonra da özellikle enerji, eğitim, sağlık, alt yapı hizmetleri, inşaat, teknoloji, otomotiv sektörlerinde hızla büyümeye devam edeceğini” söyledi.

Zirvenin en önemli konuşmacılarından biri olan AB Komisyonu Biyoteknoloji ve Sanayi Araştırmaları Müdürü Dr. Christian Patermann yaptığı konuşmada, “AB’nin enerji, ileri teknoloji, Ar-Ge çalışmalarına çok önem verdiğini, bu konuda yeni fonlar ve finansal desteklerin yolda olduğunu” söyledi.



Girne Amerikan Üniversitesi Kurucular Kurulu Başkan Vekili Asım Vehbi, Ortadoğu ve Avrupa’da Bioenerji Forumu Oturumu’nda konuşarak, Kıbrıs’ın Akdeniz’deki enerji kaynakları açısından ne kadar önemli olduğunu vurguladı ve Girne Amerikan Üniversitesi olarak, bu konuda Doğu Akdeniz Enerji Araştırmaları Enstitüsünün kurulduğunu belirtti.



Polonya ile AB Hibeleri Konusunda Ortak Projeler

Kongre sonrasında genel bir değerlendirme yapan Ferhat Bozçelik, “Ülkemiz ve KKTC için son derece önemli sonuçları olduğuna inandığım bu kongreye katılmak çok isabetli bir karar oldu. Biz zaten DMW olarak Avrupa Birliği’ne akrediteyiz. Ancak Avrupa’daki gelişmeleri de uzaktan takip etmiyoruz. Bizzat içindeyiz. Bu Zirve’den birkaç önemli sonuç çıktı. Birincisi KKTC Dışişleri Bakanı’nın resmen tanınması oldu. İkincisi ise enerji alanında 2025’e kadar AB’nin 130 Milyar Avroluk destek paketinden, Türkiye’nin faydalanmasını sağlamış olmak. Üçüncüsü ise AB hibe ve desteklerinden, Polonya ile derin işbirliği yaparak daha geniş alanda faydalanma fırsatı olmuştur” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA