Hamas Ve El Fetih Uzlaştı

Filistin’de yönetimi elinde bulunduran gruplar arasında, Mısır gözetiminde Kahire’de devam eden iki günlük uzlaşı görüşmeleri son buldu. İki günlük yoğun görüşmelerin sonunda hazırlanan sonuç bildirgesinde Filistin’deki bölünmenin sonlandırılması için uzlaşılırken, seçimlerin 2018’in sonuna kadar yapılması kararlaştırıldı.

Hamas Ve El Fetih Uzlaştı
Filistin’de Batı Şeria’yı yöneten El Fetih ve Gazze Şeridi’ndeki Hamas’ın başını çektiği gruplar uzlaşarak 2018 yılının sonunda genel seçim yapma kararı aldıklarını açıkladı.

Sonuç bildirgesinde, uzlaşı hükümetinin Gazze halkına yönelik sorumluluklarını yerine getirmesi önünde duran engellerin en kısa zamanda kaldırılmasına dikkat çekilirken, Gazze halkının yaşam, sağlık, eğitim alanlarındaki sıkıntılarının özellikle de elektrik, su ve imar sorunlarının son bulması gerektiği vurgulandı. 12 Ekim 2017’de Hamas ve Fetih arasında varılan anlaşmanın hayata geçirilmesi, sosyal barış komisyonunun faaliyetlerine tekrar başlaması, seçim komisyonunun seçimlerin en geç 2018’in sonunda yapılması kaydıyla hazırlıklara başlaması, seçim tarihini belirleme işinin Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a verilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca hukukun üstünlüğü vurgulanırken, 2011 anlaşmasına göre vatandaşların güvenliğini sağlayacak şekilde güvenliğin korunması ve 12 Ekim 2017’de varılan anlaşmanın hayata geçirilmesi istendi.
Kaynak: İHA