'Finlandiya Eğitim Sistemi' Paneli

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Kairamo: “Finlandiya’nın eğitim sisteminin başarısı uluslararası anlamda tanınırlığa sahip” Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atalar: “Bugün Finlandiya’nın eğitim konusunda nasıl böyle başarılı olduğunu öğreneceğiz” Finlandiya Ulusal Eğitim Ajansı Eğitim Danışmanı Kalhari: “Sadece eşit eğitim hakkı değil aynı zamanda uygulanan eğitim stratejisi ve düzeni başarılı bir öğrenme sürecini garantiliyor” “Bizim eğitim felsefemizin ana amacı her çocuğun öğrenme potansiyelini yükseltmek. Çünkü her çocuk benzersizdir”

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Paivi Kairamo, Finlandiya’nın eğitime ve eğitime eşit ulaşma hakkına önem verdiğine dikkati çekerek, “Finlandiya’nın eğitim sisteminin başarısı uluslararası anlamda tanınırlığa sahip.” dedi.

Finlandiya'nın 100. Bağımsızlık yılı vesilesiyle Bilkent Üniversitesinde düzenlenen “Finlandiya’nın Eğitim Sistemi” başlıklı panelde Finlandiya’nın eğitim sistemi uzmanlar tarafından ele alındı.

Moderatörlüğünü Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan'ın yaptığı panel, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Paivi Kairamo ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar'ın yaptığı açılış konuşmaları ile başladı.

Büyükelçi Kairamo, Türkiye’de Finlandiya hakkında en çok öğrenilmek istenen konunun eğitim olduğunu belirterek, “Eğitim, küçük bir ülkenin güvenliği anlamına gelir.” ifadesini kullandı.

Finlandiya’nın bağımsızlığını kazanmadan önce eğitime ve eğitime eşit ulaşma hakkına önem verdiğine dikkati çeken Kairamo, “Finlandiya’nın eğitim sisteminin başarısı uluslararası anlamda tanınırlığa sahip.” dedi.

Kairamo, bu alanda sağlanacak fikir alışverişinin Türkiye ve Finlandiya arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını ifade etti.

Rektör Yeldan da konuşmasında, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'na (PİSA) göre Finlandiya’nın her zaman en önde geldiğinin altını çizerek, Finlandiya’nın eğitim alanındaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söyledi.

“Bugün Finlandiya’nın eğitim konusunda nasıl böyle başarılı olduğunu öğreneceğiz.” diyen Yeldan, bu başarıyı anlamaya çalışacaklarını belirtti.

-“Eğitim Finlandiya için başarının anahtarı”

Finlandiya Ulusal Eğitim Ajansı Eğitim Danışmanı Kristina Kalhari, Finlandiya’nın eğitim sistemi hakkında yaptığı sunumda, eğitimin Finlandiya için başarının anahtarı olduğunu ifade ederek, Finlandiya’da öğretmenlerin eğitimine de oldukça önem verildiğini kaydetti.

Finlandiya’da uzun yıllar uygulanan ilköğretim sistemi ile herkesin bu temel eğitimi almasının sağlandığını belirten Kalhari, “Bizim toplumumuzun bilinç ve refah seviyesi yüksek. Bundan dolayı herkesin eşit eğitim hakkı var.” dedi.

Kalhari, bu şekilde toplumun her kesiminin aynı şekilde eğitim alabildiğine dikkati çekerek, Finlandiya’da aynı zamanda mülteci ve sığınmacıların da eşit eğitim hakkına sahip olduklarını dile getirdi.

“Sadece eşit eğitim hakkı değil aynı zamanda uygulanan eğitim stratejisi ve düzeni başarılı bir öğrenme sürecini garantiliyor.” değerlendirmesinde bulunan Kalhari, Finlandiya’da eğitimin ve eğitim için kullanılan materyallerin ücretsiz olduğunu vurguladı.

Kalhari, Finlandiya eğitim sisteminin bir felsefesi olduğunu belirterek, “Bizim eğitim felsefemizin ana amacı her çocuğun öğrenme potansiyelini yükseltmek. Çünkü her çocuk benzersizdir.” değerlendirmesinde bulundu.

Finlandiya Ulusal Eğitim Ajansı’nın ülkedeki eğitim seviyesinin artırılması ve geliştirilmesinden sorumlu olduğunu belirten Kalhari, “Finlandiya Ulusal Eğitim Ajansında çalışan herkes alanında uzmandır ve uzman olmadan önce de öğretmen olarak görev yapmış olması gerekmektedir.” ifadesini kullandı.

Kalhari, kendilerine sürekli Finlandiya’daki eğitim sisteminin neden bu kadar başarılı olduğunun sorulduğunu hatırlatarak, eğitim sisteminin başarısının aynı zamanda kültür ve gelenekler gibi birçok olgu ile bağlantılı olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan'ın yaptığı panelde, Finlandiya Ulusal Eğitim Ajansı Eğitim Danışmanı Kalhari, Finlandiya Eğitim Uzmanı Kaisa Pudas ve Bilkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Necmi Akşit, Türkiye ve Finlandiya eğitim sistemi hakkında konuştu ve katılımcıların sorularını cevapladı.

Panel sonrasında Finlandiya'nın 100. Bağımsızlık yılı vesilesiyle Grigoriy Petrov'un yeniden çevirilen ve basılan "Beyaz Zambaklar Ülkesi" isimli kitabın tanıtımı, tercüman Sabri Gürses tarafından yapıldı.
Kaynak: AA