BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinden Avustralya'ya 'Manus Adası' Çağrısı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Avustralya hükümetine, Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinde tutulan mültecilerin korunması ve sükunet çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Avustralya hükümetine, Papua Yeni Gine’nin (PNG) Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinde tutulan mültecilerin korunması çağrısında bulundu.

BMMYK'den yapılan yazılan açıklamada, teknelerle ülkeye gelen sığınmacıların Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinden çıkarılması için güç kullanıldığı yönündeki haberlerden rahatsızlık duyulduğu belirtildi.

Avustralya'nın mültecilere karşı zor kullanmak yerine sükunete davet edildiği açıklamada, "BMMYK, Avustralya'ya, PNG makamlarıyla iş birliği içinde tüm mülteci ve sığınmacılar için tüm sorumluluğu üstlenme, etkili koruma, güvenlik ve kalıcı çözümler sağlama yükümlülüğünü hatırlatıyor." ifadesi kullanıldı.

Her iki ülke hükümetine de Manus Adası'ndaki sorunun çözümü için yapıcı diyalog, gerginliğin azaltılması ve uzun vadeli bir çözüm bulunması çağrısı yapıldı.

- Adadaki mültecilere operasyon düzenlenmişti

Güvenlik endişesiyle, 31 Ekim'de resmi olarak kapatılan Manus Adası gözaltı merkezinden yeni barınaklara taşınmayı reddeden mültecilere PNG güvenlik güçlerinin operasyon düzenlediği açıklanmıştı.

Mülteci Eylem Birliği (RAC) tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, sabah saatlerinde gözaltı merkezine giren PNG güvenlik güçleri, 24 gün önce kapatılan merkezi terk etmeyi reddeden yaklaşık 370 kişiye yeni barınaklara taşınmaları için bir saat süre vermişti.

Operasyonu doğrulayan Avustralya Göç Bakanı Peter Dutton, Sydney'den yayın yapan 2GB radyosuna verdiği beyanatta, merkezi terk etmeyen mültecileri yeni inşaat yapılacağı zaman "evden çıkmayan kiracılara" benzetmişti.

Yaklaşık 4 yıldır söz konusu gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılara 31 Ekim'den bu yana elektrik, su, gaz, yiyecek ve tıbbi malzeme verilmiyor.

Kaynak: AA