Yerli Otomobilin Sivas'ta Üretilmesi Talebine Destek

Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, yerli otomobilin Sivas'ta üretilmesi talebini desteklediklerini bildirdi.

Türkmenoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 1960'lı yıllarda devrim otomobilleri ile başlayan Türkiye'nin büyük hayalinin, yeniden gerçekleşme aşamasına geldiğini anımsattı.

Türkmenoğlu, 1960'lı yılların Türkiye'sinde, otomobil yapma işinin bir bölümünü Sivas'ın üstlendiğini ve bugünkü adı TÜDEMSAŞ olan demir yolları fabrikasında bir büyük hayalin gerçeğe dönüşerek efsane otomobilin motorunun gövdesi ve başlığının burada yapıldığını hatırlattı.

Sivaslı Nuri Demirağ'ın, ülkenin ilk uçak fabrikasını kurarak, uçak üretmeyi başardığını aktaran Türkmenoğlu, "Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği olarak, sayın Cumhurbaşkanımızın 2011 yılından itibaren yerli ve milli otomobil fikrini ortaya atmasının ardından şehrimizdeki ve diğer illerdeki birçok Sivaslı dernek ve federasyonlarla görüşmeler yaptık. Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan Sivaslıların fikri de bu fabrikanın Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Sivas'ımızda kurulması yönündeydi." ifadelerini kullandı.

Büyük firmaların yerli ve milli otomobil üretimi için protokol imzalamasından sonra Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın'ın da yerli otomobilin Sivas'ta üretilmesine talip olduğu görüşüne kendilerinin de katıldıklarını belirten Türkmenoğlu, şunları kaydetti:

"Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği olarak başta Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere, Sivas'ın gelişmesi ve kalkınması için çaba sarf eden tüm dernek oda ve sivil toplum kuruluşlarını yerli ve milli otomobil üretiminin Sivas’ta yapılmasını sağlamak amacıyla güç birliği yapmaya davet ediyoruz. Yerli ve milli otomobilin Sivas’ta üretilmesi aynı zamanda kurulacak yan sanayilerle tüm Anadolu'nun buna bağlı olarak kalkınması, işsizliğin asgariye inmesi ve büyük şehirlerimizin en büyük sıkıntısı olan göçün önlenmesi yönündeki en büyük adım olacaktır. Demiryolu ve karayolu ağının tam ortasında olan Sivas, gerek stratejik konumu, gerekse diğer bölgelere ulaşımda en rahat il olması sebebiyle bu proje için en önemli şehir konumundadır.

Tüm dünyaya ihraç edilen eksantrik mili üretiminde dünya markası olan Sivas yerli ve milli otomobil üretiminde de marka şehir olmaya adaydır.Buradan yerli ve milli otomobil üretiminin ilimizde yapılması için tüm Sivas ve Sivaslılar olarak talebimizi yeniliyor, otomobilin üretiminde güç birliği yapan firma temsilcilerimizi ilimizde inceleme yapmak üzere Sivas'a davet ediyoruz. Adı her ne olursa olsun yerli ve milli otomobilimize, Sivas'ın simgelerinden olan çift başlı kartal figürünün çok yakışacağını da ifade etmek istiyoruz."

Kaynak: AA