Sandıklı'da Şifalı Çamur Festivali Düzenlendi

Sandıklı ilçesinde tarihi 2 bin yıllık geçmişe dayanan çamur tedavisini tanıtımı için Hüdai Kaplıcalarındaki termal oteller "Çamur" festivali düzenlendi.

Festivale gelen katılımcılara Afyonkarahisar'ın meşhur sucuk ekmek ikramı ile başlarken, program at yarışı ile devam etti.

2 bin yıllık geçmişe dayanan şifa kaynağı Hüdai Kaplıcaları çamur tedavisinin dünya literatüründe 7 bölgeden birisi olduğunu belirten Termal Otelin Müdürü Ahmet Yılmaz, Hüdai Kaplıcalarındaki çamur tedavisinin dünyada ilk tedavi amaçlı kullanıldığı yerin Sandıklı'daki Hüdai Kaplıcaları olduğunu söyledi.

Bölgeye yıllar önce insanların at arabaları, trenler ile gelerek tedavi aradıklarını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu bölgeye gelen insanlar çamurdan şifa bulurlarmış. Aslında annelerimiz, dedelerimiz ve ninelerimize sorduğumuz zaman eskiden doktorlar ilk tedaviyi yaptıktan sonra kuma gönderirlermiş. İnsanları ayaklarını çamura sokması için fizik tedavi anlamında. Dijital platformu çok gelişmiş olan bölgelerin turizm anlayışı içersinde çamurun yeri bambaşkadır.

Sandıklı çamuru Bin 805 mineralli suların Sandıklı havzasında çıkan termal suyun mayalanmasıyla termal havzanın olmuş olduğu bölgedeki toprakla birleştirerek 68 ile 80 derece arasında çıkan suyla birleştirilerek bugünkü termal küvetler şekline getirilerek misafirlerin yararlanmasına sunulmuştur."

Termal su ile birleşen ve mayalanan çamurun birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Yılmaz, "Hastalıklara baktığımız zaman siyatikten tutunda, yaralanmalar, eklem ağrıları, kadın hastalıkları gibi yaklaşık 48 tane hastalığa iyi geldiği raporla kanıtlanmış ve ciddi anlamda da sonuçlar alınmıştır." dedi.

Kaynak: AA