Kütahya'nın 'UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na Katılması

Vali Nayir: 'Lansmanın Kütahya ölçeğinde değil, Türkiye ölçeğinde yapılması lazım. Gaziantep lansmanı daha önce Cumhurbaşkanımızın himayelerinde İstanbul’da yapmıştı. Bizlerin beklentisi de Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu tanıtımı gerçekleştirmektir'

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kentin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılmasına ilişkin, "Lansmanın Kütahya ölçeğinde değil, Türkiye ölçeğinde yapılması lazım. Gaziantep lansmanı daha önce Cumhurbaşkanımızın himayelerinde İstanbul’da yapmıştı. Bizlerin beklentisi de Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu tanıtımı gerçekleştirmektir." dedi.

Nayir, Valilikte düzenlenen "UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Üyeliği Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, 31 Ekim'de UNESCO tarafından ilan edilen Yaratıcı Şehirler Ağı'na kabul edilen Kütahya'nın zanaat ve halk sanatları alanında "Yaratıcı Şehir" unvanını almaya hak kazandığını hatırlattı.

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucunda Kütahya'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na kabul edilmesinin çok sevindirici olduğunu belirten Nayir, şöyle konuştu:

"Kabul edilmemiz büyük başarı ancak henüz yolun başındayız ve yapacağımız birçok iş var. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na girilmesiyle sorumluluklarımız arttı. Gerekli çalışmaların birlik ve beraberlik içinde yürütmeliyiz. Buradaki baş aktör çinidir ama biz UNESCO’ya bunu taşırken çiniyle beraber bütün özelliklerimizi de taşıyarak buraya girdik. Giyim kuşamdan, gastronomiden müziğimize, halk oyunlarımıza kadar aklımıza gelebilecek zanaat ve halk sanatları grubundaki her husus girmiş oldu. Kütahya'nın bütün değerleri ile birlikte orada tanıtılmasını sağlayacak veya bu süreç içinde diğer bütün değerlerden de destek alacak çalışmaları birlikte yapmalıyız."

UNESCO'ya verilen sözler gereği gelecek süreçte yurt dışı faaliyetlerine başlanacağını aktaran Nayir, şunları söyledi:

"Bizim alanımızdaki bizden daha geri sayabileceğimiz ülkeleri destekleme, onları da ağa katma konusunda UNESCO'ya vermiş olduğumuz sözler var. O ülkelerle de irtibatımız başladı. Onlarla ilgili de bu süreç içinde yapacağımız gelişmeler olacak. Bizim sanatçılarımızın o ülkelere gitmesi, onların bizim ülkemize gelmesi karşılıklı etkileşim ve eğitim bakımından iyi bir çalışma olacak. Bugüne kadar yapılan çalışmalardan bize aktarılan bilgilerden gördük ve anladık ki bu süreç içinde bulunan, bu kapılardan geçen, bu ismi kullanabilen ülkeler kendi alanlarında ekonomiklik ve tanınmışlık olarak da çok daha iyi yerlere gelmişler. Bizim de temennimiz, en az onlar kadar belki onlardan daha iyi bir şekilde istifade ederek."

Nayir, 7 Aralık’ta İzmir'de başlayacak Travel Turkey Fuarı’na Kütahya'nın da katılacağını, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na girilmesinin farkının burada daha iyi görüleceğini dile getirdi.

- "Türkiye ölçeğinde lansman yapılmasını talep ettik"

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı tanıtım toplantısının Türkiye ölçeğinde yapılması noktasındaki taleplerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a arz edildiğini aktaran Nayir, "Lansmanın Kütahya ölçeğinde değil, Türkiye ölçeğinde yapılması lazım. Gaziantep lansmanı daha önce Cumhurbaşkanımızın himayelerinde İstanbul’da yapmıştı. Bizlerin beklentisi de Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu tanıtımı gerçekleştirmektir." dedi.

Toplantıya, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Genel Sekreteri Yusuf Balcı, ZEKA Proje Geliştirme ve Uygulama Birim Başkanı İskender Cem Leblebici, ZEKA Uzmanı Hacer Eriş ve UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Yürütme Kurulu üyeleri katıldı.

Kaynak: AA