Güreşçi Develerin Emniyet Kemeri Ağız Bağı

Develerin güreş öncesi birbirlerini ısırmamaları için adeta emniyet kemeri vazifesi gören 'ağız bağları', kimi ata mesleğini sürdürmek kimi de hayvan sevgisinden bu işe gönüllü olan kişilerce yapılıyor Edremitli ağız bağcısı Keçecioğlu: “Ağız bağcılığı zevkli ama bir o kadar da tehlikeli bir iştir'.

Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde kış aylarında düzenlenen etkinliklerde güreşecek develerin birbirine zarar vermemesi için ağızları bağlanıyor. Kimisinin ata mesleğini sürdürmek kimisinin de hayvan sevgisinden gönüllü olarak yaptığı "ağız bağcılığı" deve güreşlerinin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Aralık ayının ilk haftasından itibaren marta kadar Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde sık aralıklarla düzenlenen deve güreşlerinde, organizasyon ekibince belirlenen ağız bağcıları, sırası gelen develerin ağızlarını üç yerinden sıkıca, özel bir teknikle bağlıyor. Develer güreş öncesi ağız bağları kontrol edilip, onaylandıktan sonra meydana çıkıyor.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan ağız bağcısı 35 yaşındaki Özkan Keçecioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, develer ile güreşlerini çok sevdiğini belirterek, hemen hemen tüm organizasyonları takip ettiğini ve bu işi severek yaptığını söyledi.

Yaklaşık 15 yıldır ağız bağcısı olarak deve güreşlerinde görev yaptığını anlatan Keçecioğlu, şöyle konuştu:

"Develerin güreşler esnasında birbirlerini ısırmaması için özel bir teknikle üç yerinden ağızlarını bağlıyoruz. Deve güreşlerinde görevlendirilen ağız bağcıları ya ata mesleğini sürdüren ya da develeri seven kişiler oluyor genelde. Develerin ağızlarını bağladığımız ip, adına 'tımışkı' dediğimiz özel bir iptir. Bu ip ince olmasına rağmen develerin ağızlarını acıtmaz. Ağız bağcılığı zevkli ama bir o kadar da tehlikeli bir iştir. Herkesin yapamayacağı bir iştir yani."
Kaynak: AA