Danimarka'daki Yerel Seçimlere Sosyal Demokrat Parti Damgasını Vurdu

Danimarka’da yapılan yerel seçimlere, 2013'e göre oyunu 3 puan artırarak yüzde 32,5’ye çıkartan Sosyal Demokrat Parti damgasını vurdu.



Oy verme işleminin dün akşam yerel saatle 20.00’de sona ermesiyle gece boyunca yapılan sayımların ardından partilerin oy oranları ve kazandıkları belediye meclisi üyelerinin sayısı belli oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, 98 belediyenin 88’inde belediye başkanı belirlenirken kalan 10 belediye için pazarlıklar sürüyor. Ülkedeki seçim yasalarına göre, belediye meclisi üyelerinin en çok desteğini alan aday belediye başkanı oluyor. Seçimlerde partiler arası oy farkının az olması durumunda, her parti kendi adayının belediye başkanı olmasını talep edebiliyor. Bu durumda partilerin adayları arasında pazarlıklarla belediye başkanı belirleniyor.

- 88 belediyede kazanan kesinleşti

Sosyal Demokrat Parti, Danimarka medyasında yer alan sonuçlara göre, yüzde 32,5 oyla 88 belediyeden 43’ünü kazandı. 2013 yerel seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti 98 belediyeden 33’ünü almıştı. Parti, 5 bölge idaresinden de 4’ünü kazandı.

Liberal Parti (Venstre) ise ülke genelinde aldığı yüzde 23,1 oyla ikinci parti oldu. Parti, 33 belediye ve 1 bölge idaresi kazandı. Liberal Parti, 2013 yerel seçimlerinde 48 belediye kazanmıştı.

Muhafazakar Halk Partisi de 8 belediyeyle en çok belediye başkanlığını garantileyen üçüncü parti oldu.

- Sosyal Demokrat Parti büyük şehirleri kazandı

Sosyal Demokrat Parti, Danimarka’nın en büyük 4 şehri, Kopenhag, Arhus, Odense ve Aalborg’da belediye başkanlıklarını yeniden kazandı.108 yıldır Muhafazakar Halk Partili belediye başkanları tarafından yönetilen Kopenhag’a bağlı Frederiksberg Belediyesinde ise 168 oy farkla 108 yıllık gelenek devam etti.

- Türk adayların durumu

98 belediyenin 40’ında ve 5 bölge idaresinin 4’ünde oy pusulalarında yer alan Türkiye kökenli yaklaşık 100 adayın durumu, tercihli oyların sayımından sonra belli olacak.

- Katılım yüzde 70

5,7 milyon nüfuslu Danimarka’da, 4,5 milyon seçmen bulunmasına rağmen, yerel seçime katılım oranı yüzde 70,8’de kaldı.

Seçmenler, 98 belediyede 2 bin 432 meclis üyesini, 5 bölge idaresinde ise 205 konsey üyesini seçmek için sandık başına gitti.

Kaynak: AA