CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması

'Türkiye dünyada şark tipi tütün üretiminin dörtte birini gerçekleştiren ihracatçı bir ülkeyken, AKP hükümetlerinin uyguladığı politikalar nedeniyle net tütün ithalatçısı konumuna düştü'.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Türkiye dünyada şark tipi tütün üretiminin dörtte birini gerçekleştiren ihracatçı bir ülkeyken, AKP hükümetlerinin uyguladığı politikalar nedeniyle net tütün ithalatçısı konumuna düştü." dedi.

Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, tütün ve tütün mamullerinin üretimine yönelik politikaları eleştirdi.

"Bu topraklarda 1980 yılında ithal tütün yoktu. İhtiyaçtan fazla tütün üretiliyordu" diyen Sarıbal, 1980 sonrası uygulanan emek karşıtı politikalar çerçevesinde tütün ve tütün mamullerinin üretim ve ticaretinin yeni bir değerlenme alanı olarak sermayenin belirleyiciliğine terk edildiğini söyledi.

Sarıbal, 1984 yılından sonra tütün ve tütün mamullerinin üretiminden ticaretine kadar tüm süreçte sektörün metalaştığını ifade ederek, bugün gelinen noktanın da son derece sorunlu olduğunu vurguladı.

AK Parti'nin tarımın genelinde olduğu gibi tütün konusunda da yanlış politikalar izlediğini savunan Sarıbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye bir zamanlar dünyada şark tipi tütün üretiminin dörtte birini gerçekleştiren ihracatçı bir ülkeyken, AKP hükümetlerinin uyguladığı ithalat odaklı politikalar nedeniyle günümüzde net tütün ithalatçısı konumuna düştü. 2003 yılında 406 bin üreticiden tütün alımı yapılmışken, 2016 yılında 56 bin üreticiden alım yapılmıştır. Tütün üretimi 2002 yılında 153 bin ton, 2016 yılında ise 70 bin tona düşmüştür. 2016 yılında 360 milyon dolarlık tütün ihracatına karşılık, 560 milyon dolarlık ithalat yapılmıştır."

Mevcut durumda üreticilerin çok uluslu şirketlerin temsilcileriyle bireysel sözleşme yaptığını, üreticilerin sözleşmeden doğan haklarını takip edemediğini belirten Sarıbal, sözleşmeli üretimde devletin mutlaka garantör alması gerektiğini vurguladı.

Tütün üreticilerinin Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunda temsil edilmesinin önemine de işaret eden Sarıbal, "Tütünün üretim, pazarlama ve denetimini yapacak, sosyal sorumluluğu da olan TEKEL gibi bir kurum, yeniden kurulmalıdır." dedi.
Kaynak: AA