YSK'nın Teşkilat Yapısı Değişiyor (2)

Yüksek Seçim Kurulu merkez teşkilatında seçim uzmanı ve seçim uzman yardımcısı, seçim müdürü ve seçim müdür yardımcıları istihdam edilecek YSK merkez teşkilatına 225, taşra teşkilatına 490 olmak üzere toplam 715 personel alımı yapılacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Kanun teklifiyle iş yükü artan YSK'nın teşkilat yapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerde oy kullanmasına imkan tanınmasının ardından YSK'nın iş yükünün oldukça arttığı ifade edilen teklifin genel gerekçesinde, 16 Nisan 2017'de yapılan halk oylamasıyla kabul edilen Anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin 5 yılda bir aynı günde yapılmasının hüküm altına alınması, milletvekili sayısının 600'e çıkartılması ve yüz bin seçmenin cumhurbaşkanlığına aday göstermesine imkan tanınmasının da YSK ile il ve ilçe seçim kurullarının iş yükünü artıracağı ifade edildi.

YSK'nın günden güne artan seçim iş ve işlemlerini halen mevcut iki birimiyle yürüttüğü ve söz konusu hizmetlerin mevcut yapılanmayla etkili ve verimli sürdürülebilmesinin neredeyse imkansız hale geldiği vurgulanan gerekçede, "YSK'nın görevlerini etkin, verimli ve çağa uygun bir şekilde yerine getirebilmesi için Kurulun teşkilat yapısının iyileştirilmesine, yeni hizmet birimlerinin oluşturulmasına ve nitelikli idari ve teknik personele ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ihtiyaçların giderilebilmesi için Kurulun teşkilat yapısını güçlendirecek müstakil teşkilat kanununun yürürlüğe konulması zorunlu hale gelmiştir." ifadesine yer verildi.

Teklife göre, Devlet Memurları Kanunu'na tabi olmak kaydıyla YSK merkez teşkilatında seçim uzmanı ve seçim uzman yardımcısı, seçim müdürü ve seçim müdür yardımcıları istihdam edilecek.

Kurul personeli arasından yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve sözlü sınavla atanacak seçim müdürü ve seçim müdür yardımcılarının hukuk fakültesi veya siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az 4 yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olma şartı aranacak.

YSK'da görev yapan 657 sayılı Kanu'na tabi personel YSK başkanının teklifi üzerine merkezi yönetim bütçe kanunundaki atama izni sınırına tabi olmaksızın mükteseplerine uygun olarak Adalet Bakanlığınca, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı kadrolarına atanabilecek.

Seçim müdürü ve seçim müdür yardımcıları, nüfusa kayıtlı oldukları ilçelerde görev yapamayacak, geçici görevde geçen süreler de dahil aynı yerde 6 yıldan fazla çalışamayacak, ancak bu süreyi dolduranlar, ihtiyaç duyulması halinde YSK başkanının kararıyla en fazla bir yıl daha aynı yerde çalışabilecek.

İlçe seçim kurulu başkanı, ihtiyaç halinde seçim müdürlüğünde görevi personeli, o yerdeki adalet hizmetlerinde kadrolarına uygun görevlerde geçici çalıştırılmasına müsaade edebilecek. Seçim kurulu başkanları kendilerine bağlı seçim müdürü ve diğer personelin disiplin amiri konumunda olacak.

YSK başkanı ile il ve ilçe seçim kurulu başkanları, kurulun belirleyeceği ilkeler çerçevesinde; hakimler, cumhuriyet savcıları, vali ve kaymakamlar, asker kişiler, kolluk amir ve memurları hariç kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve iktisadi devlet teşekküllerindeki bütün memur, işçi ve hizmetlileri seçim iş ve işlemlerinde görevlendirebilecek, bunlar dışında da gerekli gördüğü kimseleri çalıştırabilecek.

Seçim müdürlükleri, seçim kurulu başkanlarınca yılda en az bir defa, ocak ayı içinde denetlenecek. Seçim müdürlükleri, seçim kurulu başkanları tarafından ve Adalet Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenen usul ve esaslara göre adalet müfettişleri vasıtasıyla denetlenecek.

Kurul merkez ve taşra teşkilatının giderleri ile her türlü seçim gideri, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 181'inci maddesi uyarınca genel bütçeden karşılanacak.

Teklifle 225'i YSK'nın merkez teşkilatı, 490'ı da taşra teşkilatı olmak üzere toplam 715 personel alımı yapılacak.

Buna göre; merkez teşkilatına bir seçim hizmetleri genel müdürü, 2 genel müdür yardımcısı, 14 daire başkanı, 15 seçim uzmanı, 15 seçim uzman yardımcısı, 16 şube müdürü, 3 mali hizmetler uzmanı, 9 bilgi işlem müdürü, 9 şef, 13 çözümleyici, 10 programcı, 2 bilgisayar işletmeni, 49 veri hazırlama ve kontrol işletmeni, 3 arşiv memuru, 3 santral memuru, 10 sekreter, 10 şoför, 2 mühendis, 6 istatistikçi, 5 teknisyen, 25 hizmetli, 2 dağıtıcı ve 6 bekçi alımı yapılacak.

YSK'nın taşra teşkilatına da 200 seçim müdür yardımcısı ve zabıt katibi ile 90 teknisyen kadrosu açılacak.

Teklifle 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un bazı maddelerini değiştirilmesi istendi.

Söz konusu kanunun 22'nci maddesinde yapılması teklif edilen değişikliğe göre; ilçe seçim kurulu başkanı, ilçede görev yapan ve sandık kurulu başkanlığına mani hali bulunmayan kamu görevlilerinin listesini yapacak ve bu listeden sandık kurulu başkanlarını belirleyecek. Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, yerine kamu görevlisi olan üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye sandık kuruluna başkanlık edebilecek.

298 sayılı Kanun'un sandık müşahitlerinin belirlenmesine ilişkin 25'inci maddesinde yapılan değişiklikle de seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, her sandıkta birer müşahit bulundurabilecekler. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, ilçede bulunan sandık sayısının iki katına kadar müşahit adına düzenlenmiş fotoğraflı müşahit kartını ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim edecek ve müşahit kartları ilçe seçim kurulu başkanlığınca kontrol edilerek mühürlenecek ve oy verme gününden önce ilgili siyasi parti temsilcisi veya bağımsız adaya teslim edilecek. Müşahit kartı yanında bulunmayan veya istenildiğinde ibraz etmeyen kişiler sandık başı işlemlerini takip edemeyecek.

Teklifin geçici maddesine göre de mevcut YSK başkan, başkanvekili ve üyeleri kalan görev sürelerini tamamlayacak. 2016 yılındaki yenileme seçimiyle seçilen üyelerin yerine 2022 Ocak ayında yenileme seçimi yapılacak.

YSK'nın teşkilat yapısı bu teklifin esaslarına göre düzenleninceye kadar mevcut kadroların kullanımına devam edilecek.

Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütecek.

(Bitti)
Kaynak: AA