'Yeni Yusufeli Eskisinin İki Katı Olacak'

DSİ Genel Müdürü Murat Acu: 'Yeni Yusufeli ilçesinin daha müreffeh bir yerleşkeye kavuşması için mevcut şehir alanını iki katına çıkarıyor, 150 hektar alanda inşa ediyoruz' '(Yusufeli Barajı ve HES) Projenin tamamlanmasıyla milli ekonomiye yıllık 450 milyon lira katkı sağlanacaktır'.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Artvin'in yeni Yusufeli ilçesinin daha müreffeh bir yerleşkeye kavuşması için mevcut şehir alanını iki katına çıkardıklarını ve 150 hektar alanda inşa ettiklerini bildirdi.

Acu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun vadeli enerji vizyonu içinde yer alan en önemli yatırımlardan biri olan Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında sular altında kalacak Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yeri çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti.

Proje dahilinde bir ilçe, 19 köy arazisi ve yerleşim yerinin etkilendiğini, Yusufeli ilçesi ve 6 köyün yerleşim yerinin ise tamamen sular altında kalacağını ifade eden Acu, baraj nedeniyle yeni yerleşim yerine taşınacak Yusufeli ilçesinin hazırlanan yeni yerleşim planlarının, yörenin coğrafi şartlarına göre bütün kesimlerin ihtiyaçlarına cevap vermesi için çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı.

Acu, Yusufeli ilçesinin mevcut şehir alanının 75 hektar olduğuna işaret ederek, "DSİ olarak yaptığımız çalışmalar neticesinde yeni Yusufeli ilçesinin daha müreffeh bir yerleşkeye kavuşması için mevcut şehir alanını iki katına çıkarıyor, 150 hektar alanda inşa ediyoruz." ifadesini kullandı.

Yusufeli ilçesi yeniden yerleşim çalışmaları kapsamında 15,5 milyon metreküp kazı ve toplam 12 milyon metreküp dolgu ile büyük bir kentin altyapısını inşa etmekte olduklarına dikkati çeken Acu, çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini kaydetti.

- "650 bin nüfuslu bir şehrin enerji ihtiyacını karşılayacak"

Acu, Yusufeli Barajı ve HES projesi hakkında da bilgi vererek, barajın 270 metre yüksekliğe sahip, kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3. barajı olduğunu, çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edildiğini belirtti.

Türkiye'de 2016 yıl sonu itibarıyla işletmedeki toplam hidroelektrik enerjinin 92 bin 500 cigavat olduğunu ifade eden Acu, şunları kaydetti:

"Yusufeli Barajı bin 888 cigavat kapasitesi ile ülkemizdeki hidroelektrik ihtiyacının yüzde 2,1'ini karşılayacak. Tamamen Türk mühendisi ve işçisinin alın teri ile yapılan Yusufeli Barajı ve HES, günlük 1 milyon lirayı aşkın tutarlı elektrik enerjisi üreterek 7 yılda kendisini amorti edecek olup, 650 bin nüfuslu bir şehrin enerji ihtiyacını karşılayacaktır. Projenin tamamlanmasıyla milli ekonomiye yıllık 450 milyon lira katkı sağlanacaktır."

Acu, Yusufeli Barajı'nın üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacağına vurgu yaparak, barajın, Çoruh Nehri'nin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasını sağlayacağını, Çoruh Nehri'nde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacağını belirtti.

Acu, bu projelerin yapılmasında en büyük destekçileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na şükranlarını iletti.
Kaynak: AA