Nil Sularının Paylaşımı

Sudan Dışişleri Bakanı Gandur: 'Sudan'ın sorunu, 1959 yılında imzalanan Nil Sularının Paylaşılması Anlaşması gereğince belirlenen su üzerindeki payının, geçen yıllar boyunca Mısır tarafından kullanılması olmuştur. Hedasi Barajı sayesinde Mısır, Sudan'ın hakkı olan suyu kullanamayacak'

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Etiyopya'nın inşa ettiği Hedasi Barajı sayesinde, ülkesinin Nil Nehri üzerindeki payını alabileceğini söyledi.

RT Arabic televizyonuna konuşan Gandur, Nil sularının paylaşımı, İran'ın bölgedeki nüfuzunu genişletme çabaları, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı ve İsrail'le ilişkilerin normalleştirilmesi konularında açıklamalarda bulundu.

Gandur, "Sudan'ın sorunu, 1959 yılında imzalanan Nil Sularının Paylaşılması Anlaşması gereğince belirlenen su üzerindeki payının, geçen yıllar boyunca Mısır tarafından kullanılması olmuştur. Hedasi Barajı sayesinde Mısır, Sudan'ın hakkı olan suyu kullanamayacak." dedi.

Şii İran yayılmacılığı karşısında bir İsrail-Arap ekseninin varlığını yalanlayan Gandur, "Böyle bir eksenin olması mümkün değil. İsrail'le Araplar arasında siyasiler istese bile bir ittifakın olması da söz konusu değil." diye konuştu.

Gandur, Suudi Arabistan'ın daveti üzerine olağanüstü düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ise Suudi Arabistan'ın baskısı sonucu değil bazı ülkelerin isteği doğrultusunda gerçekleştiğini belirtti.

Ülkesinin İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeyeceğini vurgulayan Gandur, "İsrail'in, bizim onunla bir mücadeleye girmeyeceğimizi anlamasını sağlayan şeyler olmuş olabilir ancak İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi siyaseten kabul edilebilecek bir durum değil. ABD ile de İsrail konusunda bir diyaloğumuz olmadı." ifadelerini kullandı.

Mısır, 13 Kasım Pazartesi günü başkent Kahire'de yapılan üçlü toplantının ardından, Hedasi Barajı konusunda Etiyopya ve Sudan'la yapılacak teknik müzakerelerin dondurulmasına karar vermişti.

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini oluşturan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar gündeme gelmişti. Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart 2015'te Hedasi Barajı ile ilgili "İlkeler Anlaşması" imzalandığı bildirilmiş, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmemişti.

Mısır, Etiyopya ve Sudan, ayrıca 20 Eylül 2016'da Hedasi Barajı projesinde "hidroelektrik üretim sistemi, modelleme, su kaynakları simülasyonu ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri" üzerine incelemeler yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştı.

Mısır, Nil sularından yıllık 55,5 milyar, Sudan ise 18,5 milyar metreküplük pay alıyor.

Kaynak: AA