Kocadere Vadisi'nde Kivi Üretimi Artıyor

Yalova'nın Çınarcık ilçesindeki Kocadere Vadisi'nde, son yıllarda Genç Çiftçi Projesi kapsamında kurulan yeni bahçelerin de etkisiyle kivi rekoltesinin, geçen yıla göre 3 kat artarak 2 bin tona ulaşması bekleniyor.

YUNUS OZAN SÖYLER - Yalova'nın Çınarcık ilçesindeki Kocadere Vadisi'ndeki kivi rekoltesinin, geçen yıla göre 3 kat artarak 2 bin tona yükselmesi öngörülüyor.

Çınarcık Kaymakamı Abdullah Çiftçi, AA muhabirine, ilçelerine bağlı Kocadere köyünde kivi yetiştiriciliğinin giderek yaygınlaştığını söyledi.

Bölgedeki kivilerin aroması ve kalitesiyle ilgi gördüğünü belirten Çiftçi, Yalova genelinde 5 bin dönüm alanda 22 bin ton kivi üretildiğini anlattı.

Çiftçi, ilçede "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında son 2 yılda 12 yeni bahçe kurulduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"12 genç çiftçi 30'ar bin lira hibe alarak bahçeler kurdu. Son yıllarda kurulan yeni bahçelerle bölgede üretim katlanarak artıyor. Geçen yıl 650-700 ton ürünün alındığı vadide, bu yıl hava koşullarının elverişli olmasının yanı sıra oluşturulan yeni kivi bahçeleriyle 400 dönümden 2 bin ton ürün bekleniyor. Üretim bir yılda 3 kat arttı. Türkiye'de en iyi kivinin yetiştirildiği Kocadere Vadisi'nde üretici sayısını artırmayı planlıyoruz. Şu an 50'nin üzerinde üretici sayısına ulaştık. 2 yıl içinde rekolte 4 bin tona ulaşacak."

-"Kivi önemli bir gelir kaynağı oldu"

Kivinin bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı olduğunu dile getiren Çiftçi, ürünün bu yıl bahçede kilogramının 2 lira 75 kuruştan satıldığını bunun da üreticiyi memnun ettiğini söyledi.

Çınarcık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Demirhan ise diğer yıllara oranla kivi veriminde özellikle Kocadere bölgesinde çok önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Kocadere havzasının kivinin istediği her türlü iklim şartlarını barındırdığını kaydeden Demirhan, "Burayı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Kivi, çiftçiler açısından getirisi yüksek ve pazarlama sorunu olmayan bir ürün. Çiftçilerimizin yeni kivi bahçeleri oluşturma çerçevesinde talepleri oluyor." dedi.
Kaynak: AA