Kenya'da Öğretim Üyelerinin Grevi

Ülkede öğretim üyelerinin ekim ayında başlattığı grev sonrasında, güvenlik sorunu nedeniyle 6 üniversite kapatıldı Kenyatta Üniversitesi son sınıf öğrencisi Maina: 'Öğretim üyelerinin maaş artışı talepleri yüzünden yıllardır hep grevlerle karşılaşıyoruz, okul hayatımız gereksiz yere uzuyor' Grev nedeniyle yaklaşık 500 bin öğrencinin eğitim hayatı olumsuz etkilendi.

Kenya'da öğretim görevlilerinin bir süre önce başlattığı grev sonrası güvenlik endişesiyle 6 üniversitenin süresiz olarak eğitime ara verdiği bildirildi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, ülkede öğretim üyelerinin hükümetle imzaladıkları toplu iş sözleşmesindeki 50 milyon doları bulan maaş zammı ve ödenekleri alamadıkları gerekçesiyle ekim ayında başlattığı grev nedeniyle 31 devlet üniversitesinde eğitim faaliyetleri sekteye uğradı.

Aralarında Nairobi ve Kenyatta Üniversitesi gibi ülkenin önde gelen eğitim kurumlarının yer aldığı 6 üniversitenin, grev sonrasında öğrencilerden kaynaklanan güvenlik sıkıntısı nedeniyle kapatıldığı belirtildi.

Son olarak başkent Nairobi'deki Kenyatta Üniversitesinde öğrencilerin üniversite binasının bir bölümünü ateşe vermesi üzerine yönetim, okulda süresiz olarak eğitime ara verildiğini duyurdu.

AA muhabirine konuşan Kenyatta Üniversitesi son sınıf öğrencisi Wini Maina, "Öğretim üyelerinin maaş artışı talepleri yüzünden yıllardır hep grevlerle karşılaşıyoruz, okul hayatımız gereksiz yere uzuyor." dedi.

Maina, grev nedeniyle görülmeyen derslerin sınavlarına girmeye zorlandıklarını, bu durumun öğrencileri öfkelendirdiğini ifade etti.

Yaklaşık 500 bin öğrencinin eğitim hayatını etkileyen greve ilişkin AA muhabirine konuşan Nairobi'deki Moi Üniversitesi yetkilisi Edwin Kegoli de "Ocak ayından bu yana çeşitli aralıklarla yapılan grev yüzünden okulda eğitime sürekli olarak ara vermek zorunda kaldık." diye konuştu.

Kegoli, "Öğrencilerin eğitim hakkını ihlal eden bu eylemi sona erdirecek daimi çözümler bulunmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kenya'da 8 binden fazla öğretim üyesi hükümetle imzaladıkları 2013-2017 Toplu İş Sözleşmesi (CBA) uygulanmadığı için geçen ay greve gitmişti.

Öğretim üyeleri, sözleşme çerçevesinde yapılan yaklaşık 50 milyon dolar tutarındaki maaş zammı ve ödeneği içeren ödeme yapılana dek grevi sonlandırmayacaklarını açıkladılar.

Dün açıklama yapan Kenya Üniversitesi Akademik Personel Birliği (UASU) Genel Sekreteri Constantine Wasonga, grevin talepleri yerine getirilene dek devam edeceğini, üniversitelerin normal eğitim hayatına dönebilmesi için hükümeti bir an önce toplu iş sözleşmesinde söz verilen ödemeleri yapması gerektiğini söylemişti.

Kaynak: AA