Hakkari Üniversitesi Projesi Kabul Edildi

Hakkari Üniversitesince hazırlanan "Çift Rotorlu Parçalı Nüveli Yeni Bir Rüzgar Enerjisi Jeneratörü Tasarımı ve Üretimi" projesi kabul edildi.

Hakkari Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, yürütücülüğünü Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kurt’un üstlendiği ve Hakkari Üniversitesi Elektirik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Gör’ün araştırmacı olarak yer aldığı projede rüzgar enerjisi türbinlerinde kullanılmak üzere az yer kaplayan, güç yoğunluğu yüksek, verimli ve yenilikçi bir jeneratör tasarımı ve uygulaması amaçlandığı bildirildi.

Öğretim Üyesi Halil Gör, projenin TÜBİTAK tarafından kabul edilmesinin ardından haziran ayı itibariyle çalışmalara başladıklarını ve projenin 2 yıl süreceğini söyledi.

Gör, projeyi son derece önemli bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Çünkü ülkemizde rüzgar hızının genel bazda düşük seyretmesi, rüzgar enerjisinde kullanılacak farklı ve etkin jeneratörlerin tasarlanmasını zorunlu kılmaktadır. Proje kapsamında rüzgar enerjisi türbinlerinde kullanılmak üzere az yer kaplayan, güç yoğunluğu yüksek, verimli ve yenilikçi bir jeneratör tasarımı yapıp bu tasarımı uygulamayı amaçlıyoruz."

Çalışmaları yedi yıldır sürdürdüklerini kaydeden Gör, projelerinin daha önce üç farklı bilim yarışmasında ödüle layık görüldüğünü ifade etti.

Jeneratör, düşük rüzgar hızlarında verimli olarak elektrik enerjisi üretebilen hava soğutmalı, eksenel ve radyal akıllı, sürekli mıknatıslı, statoru ve rotoru nüveli olan üç fazlı bir ürün olduğunu kaydeden Gör, şöyle devam etti:

"Proje ile jeneratörün prototipini tamamen yerli imkanlarla tasarlayıp üreterek jeneratörün patentini alıp lisanslama yoluyla üretimini ilerleyen yıllarda gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Halihazırda jeneratörle ilgili iki patent başvurusunda bulunduk. Ülkemizde yenilenebilir enerji alanındaki patent çalışmalarının az olduğu düşünüldüğünde bu projenin önemli bir özgün değer olduğunu ifade etmek isterim.

Proje sonucunda, yurdumuzdaki rüzgar enerjisi santralleri için alternatif bir jeneratör örneği ortaya konularak düşük rüzgar hızlarında daha yüksek verimlerde çalışabilecek prototip jeneratörün üretimi gerçekleştirilecektir."

Kaynak: AA