Afrika Birliğinden Libya'daki Göçmenler İçin Tahliye Çağrısı

Birliğin Komisyon Başkanı Muhammed: 'İnsan ticareti insanlığa karşı suçtur. Tüm Afrika ülkelerini, Libya’daki göçmenlerin vatanlarına dönmesi için lojistik destek vermeye çağırıyorum'

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Libya’da yaşandığı iddia edilen insan ticaretinin “insanlığa karşı suç” olduğunu belirterek, Afrika ülkelerine göçmenlerin vatanlarına geri dönmesine yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Muhammed, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin köle pazarında satıldığıyla ilgili görüntüler hakkında konuşan Muhammed, konuyla ilgili soruşturma başlatılacağını ve suçluların adalet önüne çıkarılmasını istediğini söyledi.

İnsan ticaretinin insanlığa karşı suç olduğunu ifade eden Muhammed, “Tüm Afrika ülkelerini, Libya’daki göçmenlerin vatanlarına dönmesi için lojistik destek vermeye çağırıyorum.” diye konuştu.

Muhammed, Birliğin, 2011 yılından bu yana ülkede barışı desteklediğini, göçmen sorununa çözüm aradığını ancak ülkenin farklı gruplar arasında bölünmüş olmasının çözümü zorlaştırdığını kaydetti.

Muhammed, barış için komşu ülkelerle iş birliğinin önemini vurgulayarak, tüm grupların bir araya getirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Afrikalı göçmenler için köle pazarı kurulduğu yönündeki haberlerin ardından Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), haberlerin ilgili birimler tarafından soruşturulduğunu belirtmişti. Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrildiği 2011’den sonra ülkede patlak veren iç savaşta, Trablus ve Tobruk merkezli iki başlı yapı ortaya çıkmıştı.

- “Darbe değil”

Zimbabve’de yaşanan gelişmelerle ilgili soru hakkında da Muhammed, ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirerek, yaşananların askeri bir darbe değil askeri bir müdahale olduğunu ifade etmişti.

İktidar partisinin liderini değiştirdiğini ve ordunun anayasayı ihlal etmediğini belirten Muhammed, “Ülkede her şeyin yasal bir şekilde ilerlemesini istiyoruz.” ifadesini kullandı.
Kaynak: AA