AFAD İle Turkcell Arasında İş Birliği

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Güllüoğlu: 'Gençler iletişim teknolojilerine çok önem veriyor. Bu teknolojilerin geliştirilmesiyle kamplarda yaşayan gençlerin çok da uzun olmayan bir sürede çağın inovasyon yapıcıları olacağını umuyorum'

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, gençlerin iletişim teknolojilerine çok önem verdiğini belirterek, "Bu teknolojilerin geliştirilmesiyle kamplarda yaşayan gençlerin çok da uzun olmayan bir sürede çağın inovasyon yapıcıları olacağını umuyorum." dedi.

AFAD Genel Merkezi'nde, Başkanlık ile Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ arasında iş birliği protokolü imzalanması dolayısıyla tören düzenlendi.

Güllüoğlu, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de 3 milyonun üzerinde sığımacı olduğunu, AFAD'ın özellikle Suriye krizinin başladığı 2011'den bu yana hem kamp içinde hem de dışında sığınmacıların ihtiyaçlarının koordinasyonuyla ilgili çalışmalar üstlendiğini anlattı.

Turkcell ile kamplardaki Suriyelilere yönelik haberleşme hizmetlerinin daha iyi konuma ulaşması için bir araya geldiklerini belirten Güllüoğlu, "Gençler iletişim teknolojilerine çok önem veriyor. Bu teknolojilerin geliştirilmesiyle kamplarda yaşayan gençlerin çok da uzun olmayan bir sürede çağın inovasyon yapıcıları olacağını umuyorum. Turkcell ile özellikle kamplarda ve zaman içerisinde de kamp dışında, başka mecralarda yapılacak olan iş birliklerinin ilkini imzalıyoruz." diye konuştu.

Dünyada insani yardıma duyulan ihtiyacın giderek arttığını ifade eden Güllüoğlu, "Bu konuda kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları var. Ancak maddi büyüklükleriyle neredeyse bir ülke konumunda bulunan özel sektör de bu konuda temel aktör olmaya başladı." değerlendirmesinde bulundu.

- "Suriyeli misafirlerimizin 1,7 milyonu Turkcell müşterisi"

Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün de 2012'den itibaren Suriyeli sığınmacılarla ilgili çalışmaların içerisinde olduklarını, 21 geçici barınma merkezinin iletişim altyapısını üstlendiklerini söyledi.

Suriyeli sığınmacılar için 2014'te Arapça çağrı merkezi kurduklarını belirten Bütün, şunları kaydetti:

"Suriyeli misafirlerimizin 1,7 milyonu Turkcell müşterisi. 2016 yılının eylül ayında da Suriye sığınmacılara yönelik 'Merhaba Umut' adlı akıllı telefon uygulaması lanse ettik. Bu, sadece Turkcell müşterisi için değil, bütün operatörlere açık ve ücretsiz. Uygulama, Suriyelilerin sosyal hayata entegre olabilmeleri için gerekli bütün bilgilerle donatılmış durumda. Uygulamada, sesli tercümeler, sesli bilgi kartları, Türkçe bilgi kartları var. Bulunduğu yere yakın hastane, polis ve eczane gibi yerlerin haritaları var. Uygulama, bugüne kadar 650 bin indirildi. 400 milyon kere Türkçe bilgi kartları kullanılmış. Bu, 400 milyon kere bu insanların hayatlarına dokunabildiğimiz anlamına geliyor."

Bu uygulamayla 10 milyon sesli tercüme yapıldığını ifade eden Bütün, Suriyeli misafirlerin de bir şekilde sosyal hayata entegre olabilmesi için gayret gösterdiklerini bildirdi.

Geçen yıl Kahramanmaraş'taki geçici barınma merkezinde teknoloji sınıfı oluşturduklarını dile getiren Bütün, bu sınıfta gençlere ve çocuklara kendi dillerinde akademik eğitim verilebileceğini belirtti.

Türkiye'nin bugün insani yardım konusunda "süper güç" olduğunu anlatan Bütün, "Bir ülkenin süper güç olabilmesi için AFAD gibi kurumlara ihtiyacı var. AFAD, her tarafa koşturan bir kurum. Bunun yanında bizim gibi kurumlar da süper gücün süper olması konusunda elinden geldiği kadar yardım işlerinin yanında oldu ve olmaya devam edecek." şeklinde konuştu.

Daha sonra AFAD Başkan Yardımcısı Fatih Özer ve Bütün, protokolü imzaladı.

Kaynak: AA