Vatanlarından Ayrı Büyüyen Suriyeli Çocuklar

Suriye'deki iç savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk edenler, sığındıkları Türkiye'de dünyaya gelen bebeklerini vatanlarından uzakta büyütüyor.

CEM GENCO - Suriye'deki iç savaştan kaçarak komşu ülkelerde yeni hayat kuran aileler, dünyaya gelen çocuklarını vatanlarından uzakta büyütmenin burukluğunu yaşıyor.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde kimi kendi imkanlarıyla kiraladığı evde kimisi çadırda kalan Suriyeli aileler, günübirlik işlerde çalışarak geçinmeye çalışıyor. Türkiye'deki yardım kuruluşlarının da destekleriyle hayata tutunan Suriyeliler, evlat sevincini de sığındıkları Türkiye'de yaşıyor.

Reyhanlı'da, aralarında yeni doğanların da olduğu 20 bini aşkın Suriyeli çocuk, hayatlarına devam ediyor.

- Çocuklu aileler

Hama'dan gelen 20 yaşındaki Nur Raşit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 aylık kızı Ayşe İbrahim'i, Türkiye'de kucağına almaktan dolayı buruk sevinç yaşadığını söyledi.

Suriye'den 2 yıl önce geldiğini belirten Raşit, ''Ülkemizdeki iç savaş herkes gibi bizi derinden etkiledi. Bu olay birçok akrabamızın da hayatını kaybetmesine neden oldu. Eşimle birlikte Türkiye'ye geldik ve burada huzur içindeyiz. İlk evladımızı da burada kucağımıza almanın mutluluğunu yaşadım.'' dedi.

Hama'dan gelen 35 yaşındaki Hanadi Hamdan da 5 yaşındaki kızı Rimes Hamdan'ı Türkiye'de kucağına aldığını belirtti.

Kızını Türkiye'de dünyaya getirdiğini anlatan Hamdan, ''İç savaş yüzünden evliliğimin ilk aylarında, hamileyken kaçmak zorunda kalmıştık. Çok şükür sağ salim buraya geldik. Burada evlat sahibi olmanın buruk da olsa sevincini yaşadım. İnşallah savaşın bitmesiyle evladımı ülkemde büyütmek isterim.'' diye konuştu.

Çadırlarda kalanlardan 13 yaşındaki Ahmet Ramazan da savaşsız bir dünya istediğini belirtti.

Suriye'de savaşta çocukların çok zarar gördüğünü vurgulayan Ramazan, ''Ben okulum, arkadaşlarım ve akrabalarımdan ayrı düştüm. Türkiye'de huzur içinde yaşıyoruz. Ülkemdeki savaşın biran önce bitmesini istiyorum.'' dedi.

Kaynak: AA