'Türkiye'nin Üniversiteleri Ve Eğitim Standartları Çok Kaliteli'

Türkiye'de lisans ve yüksek lisans öğrenimini tamamlayan Arnavutluk vatandaşı Hallaçi: 'Öğrenci olarak bulunduğumuz eğitim öğretim sürecinde bize sunulan eğitim imkanları, eğitim standartları çok güzeldi. Biz de bunları azami derece değerlendirmeye çalıştık' 'Dostane ve samimi ilişkilerimizin daha da düzelmesi, daha yapıcı ve daha kalıcı olması için bütün imkanlarımızı seferber ettik. İnşallah hep birlikte önümüzdeki süreçte de göreceğiz, daha iyi çalışmalar yapacağız'

CİHAD ALİU/FATJON CUKA - Türkiye'de üniversite öğrenimini tamamlayıp ülkesine dönen Arnavutluk vatandaşı Besmir Hallaçi, Türkiye'nin üniversitelerinin ve eğitim standartlarının çok kaliteli olduğunu söyledi.

Hallaçi, Türkiye'de okumuş olmaktan duyduğu memnuniyeti ve iki ülke ilişkileri için ülkesinde yaptığı çalışmaları AA muhabirine anlattı.

Arnavutluk'un kuzeydoğusunda bulunan Kukes’ta doğan Hallaçi, ilköğretimini ve lise eğitimini doğduğu şehirde tamamladı. 2005 yılında Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) kontenjanı ile Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesine kayıt olan Hallaçi, ilk yıl Türkçe öğrendikten sonra 2006 yılında üniversite öğrenimine başladı. Yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümünde tamamlayan Hallaçi, 2013 yılında Arnavutluk’a döndü.

Arnavutluk'a döndükten sonra İşkodra İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yaptığını ve Türkçe’den Arnavutça’ya tercüman olarak çalıştığını anlatan Hallaçi, kendisine neden Türkiye’de eğitim ve öğretim görmeyi tercih ettiğinin sorulduğunu aktardı. Hallaçi, "Türkiye’nin üniversiteleri ve eğitim standartları çok kalitelidir, bir defa bunu söylememiz lazım. Bu anlamda öğrencilere özellikle bizim orada öğrenci olarak bulunduğumuz eğitim-öğretim sürecinde bize sunulan imkanlar, eğitim standartları çok güzeldi. Bunları bizde azami derece değerlendirmeye çalıştık." diye konuştu.

Türkiye’de okudukları dönem çok iyi şartlara sahip olduklarını, zorluk çektikleri dönemlerde de herkesin kendilerine yardımcı olduğunu dile getiren Hallaçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bursa’da öğrenci olarak bulunurken çok iyi ilişkilerimiz oldu, hocalarımızla, orada bizimle ilgilenen Diyanet personeli. Bütün bunlar bize iyi baktı. Orada okuduğumuz ve bu şartlarda eğitim aldığımız için gerçekten kendimizi şanslı görüyoruz. Aynı şekilde bizden sonra giden veya gidecek olan yeni neslimize de şiddetle tavsiyede bulunuyoruz ve özellikle orada okumalarını ve bu sunulan güzel imkanlardan istifade etmelerini arzu ediyoruz."

- "Türkiye ve Türk kurumlarıyla uyum içerisindeyiz"

Ülkesine döndükten sonra Türkiye ile bağlantısını devam ettirdiğini belirten Hallaçi, Arnavutluk merkezli İstanbul Derneği’nin Berat temsilcisi olarak Türkiye ve Türk kurumlarıyla uyum içerisinde çalıştığını söyledi.

Yurt dışından 2013'ten itibaren öğrenci kabul eden kurumlarla çalıştığını söyleyen Hallaçi, "Arzumuz şudur ki bizim neslimiz de bizim gençlerimiz de Türkiye’ye gidip okusunlar ve biz bu altyapıyı hazırlamaya çalışıyoruz, bundan sonra inşallah daha iyi bir şekilde irtibatlarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Türkiye - Arnavutluk ilişkilerinin devamlılığının çok önemli olduğunu söyleyen Hallaçi, şunları kaydetti:

"Dostane ve samimi ilişkilerimizin daha da düzelmesi, daha yapıcı ve daha kalıcı olması için bütün imkanlarımızı seferber ettik. İnşallah hep birlikte önümüzdeki süreçte de göreceğiz, daha iyi çalışmalar yapacağız, özellikle Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) başlatmış olduğu bu mezunlar buluşması süreci çok önemli. YTB’nin yaptığı bütün çalışmaları takdir ile karşılıyorum. Hakikaten bizi bir arada tutan birleştiren çalışmalardır."

Kaynak: AA