Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor

ABD'de vergi reformuna ilişkin belirsizlikler ve Avrupa'daki siyasi gelişmeler, küresel piyasalarda tedirginliğe neden oluyor.

Küresel piyasalar, ABD'de vergi reformuna ilişkin belirsizlikler ve Avrupa'daki siyasi gelişmelerin neden olduğu tedirginlikle negatif bir seyir izliyor.

ABD'de vergi reformuna ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilere karşın pay piyasalarının cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izlemesine neden oldu. Geçen haftanın son işlem gününde Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,26 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,15 değer kaybetti. ABD'de açıklanan konut başlangıçları, ekimde yüzde 5,6’lık artış beklentisine karşın yüzde 13,7 yükselerek bir yılın zirvesine çıktı. ABD Başkanı Donald Trump da vergi reformu ile ilgili, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Eğer Demokratlar bu kadar engelleyici olmasa ve düşük vergilerin gücünü anlasaydı onların birçok görüşünü yasa tasarısına koyabilirdik." ifadesini kullandı.

Avrupa tarafında ise İngiltere'de Brexit ile ilgili endişeler ve İspanya'da Katalonya belirsizliği devam ederken, Almanya'da da hükümet kurma çalışmalarından sonuç alınamaması avronun değer kaybetmesine neden oldu. Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı Angela Merkel, koalisyon çalışmalarının sonuçsuz kalmasının ardından yaptığı açıklamada, Hristiyan Birlik partilerinin, Hür Demokrat Parti ve Yeşiller ile koalisyon kurma konusunda yapılan görüşmelerde çözüm bulmak için her şeyi denediğini söyledi. Analistler, Almanya'da bundan sonra hükümet kurma çalışmalarının nasıl devam edeceğinin takip edileceğini belirterek, erken seçim veya azınlık hükümeti kurma gibi seçeneklerin gündeme gelebileceğini kaydetti. Söz konusu gelişmelerle avro/dolar paritesi, Asya piyasalarında yüzde 0,5 değer kaybederek 1,1735'e geriledi. Siyasi belirsizliklerle cuma günü pay piyasalarında da negatif bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,41, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,32 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,08 düşüş kaydetti.

ABD'deki vergi reformuna ilişkin belirsizliklerin doların yen karşısında değer kaybetmesine neden olması ve Japonya'da dış ticaret fazlasının beklentilerin altında kalması ile bugün Asya borsalarında da satış ağırlıklı bir seyir izleniyor. Dolar/yen paritesinin 112'nin altına gerilemesiyle kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,1 değer kaybetti.

Yurt içinde, geçen hafta boyunca pay piyasalarında düşüş, döviz kurlarında ise yükselişlerin etkili olması dikkati çekti. Cuma günü BIST 100 endeksi, yüzde 0,69 değer kaybederek 106.239 puana gerilerken, dolar/TL de haftayı 3,8745'ten tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Türk lirası uzlaşmalı döviz satım ihalelerine bugün itibarıyla başlayacağı ve yıl sonuna kadar en fazla 3 milyar dolarlık işlem gerçekleştirileceğini duyurmasının ardından dolar/TL yeni haftaya düşüşle başladı. Asya piyasalarında 3,8472'yi gören dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 3,8680 seviyesinde dengelendi.

Analistler, yeni haftanın ilk işlem gününde veri takviminin zayıf olduğunu belirterek, dünya genelindeki siyasi gelişmeler ve buna bağlı olarak küresel risk iştahının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti. Teknik açıdan dolar/TL'de 3,8500 ve 3,8250 seviyelerinin destek konumunda olduğunu aktaran analistler, BIST 100 endeksinde ise 105.500 desteğinin öne çıktığını kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle

10.00 Türkiye, ekim ayı yurt dışı ÜFE

10.00 Almanya, ekim ayı ÜFE

Kaynak: AA