Zeugma'dan Etkilenen Mozaik Kursuna Yazıldı

Dünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, ziyaretçilerine sunduğu güzelliklerin yanı sıra kentte mozaik kurslarına talebi de arttırdı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları'ndaki eğitimlere katılan, aralarında emekli, memur ve üniversite öğrencilerinin de olduğu 500 kursiyer, mozaik yapmayı öğrendi Mozaik eğitmeni Türkmen: 'Kurslarımızı başta üniversite öğrencileri ve emekliler olmak üzere çok sayıda kişi tercih ediyor. Bu nedenle ön elemeler yapıyoruz, çok istekli olanlara öncelik veriyoruz'

ÖZKAN BEYER - Dünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, ziyaretçilerine sunduğu güzelliklerin yanı sıra kentte mozaik kurslarına talebi de arttırdı.

Kentte 6 yıl önce 30 bin metrekarelik alanda hizmete açılan müze, bünyesinde barındırdığı eserlerle yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

"Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne de sahip müzeye gelen ziyaretçiler, buradaki eserlerden etkilenerek kentteki mozaik kurslarına katılıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları'ndaki (GASMEK) mozaik yapımı eğitimlerine katılanlar, müzede gördükleri başta "Çingene kızı" figürü olmak üzere birçok eserin benzerini yapmaya çalışıyor. Yoğun talepten dolayı ön elemenin olduğu mozaik kursuna, talep her geçen gün artıyor. GASMEK'te 3 yıldan bu yana süren kurslarda 500 kursiyer, mozaik yapmayı öğrendi.

- "İstekli olanlarla öncelik veriyoruz"

GASMEK mozaik kursu eğitmeni Hülya Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üçer aylık dönemler halinde yılda 4 kurs düzenlediklerini söyledi.

Doğal ve cam taşlar ile atık malzemeden mozaik yaptıklarını aktaran Türkmen, "Kurslarımızı başta üniversite öğrencileri ve emekliler olmak üzere çok sayıda kişi tercih ediyor. Bu nedenle ön elemeler yapıyoruz, çok istekli olanlarla öncelik veriyoruz. Her dönem ortalama 40 civarında kursiyere hizmet veriyoruz." dedi.

Türkmen, kurslara talebin fazla olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"İnsanlar, Zeugma Mozaik Müzesi'ni gördükten sonra özellikle orada sergilenen çalışmaları tekrar yapmak istiyorlar. Bu kurslara talebin artmasında, müzenin olumlu katkısı var. Mesela Somuncu Baba'dan etkilendiği için onun mozaiğini yapıyor. Yine müzede gördükleri Çingene kızı mozaiğini yapmaya çalışıyorlar. İnsanlar kendilerini geliştirdikten sonra özel anılarını da mozaiğe döküyorlar. Mozaik adeta ruhlarını dinlendiriyor. Buraya yıllardır gelen öğrencilerim var."

Kursiyer emekli Meral Ayık, bu yılın şubat ayından beri kursa katıldığını ve daha çok doğal taşlardan mozaik çalışması yaptığını dile getirerek, "Müzedeki Çingene kızı mozaiğinden etkilenerek, ben de aynısını yaptım. Bunun dışında mozaikten nazar boncukları da yapmıştım." dedi.

- "Ailemin içerisinde bulunduğu bir tabloyu yapmak istiyorum"

Emin Dilik de günün stresini kurstaki çalışmalarla attığını ifade ederek, "İlk olarak semazenli bir ayet içeren çalışma yapmıştım. İkinci çalışmamda Roma Müzesi'nde bulunan antik bir çalışmayı konu aldım. Aklımdaki birkaç antik çalışmadan sonra ailemin içerisinde bulunduğu bir tablo yapmayı düşünüyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA